Ilon Mask uputio poruku CIA

Ilon Mask generalni direktor Tesle i svemirske kompanije SpaceX ne okleva da se uključi u bilo koju raspravu. On je skoro svuda, kao najpoznatija Tviter „Mirođija“.

Ne prođe dan a da on ne tvituje.

Kada nije vest o jednoj od njegovih kompanija, Tesla (TSLA), Get Tesla Inc Report, SpaceX, The Boring Company, Neuralink on objavljuje o politici, geopolitičkim temama ili se dopisuje sa milionima svojih pratilaca, o njegovom stanju uma pa do metafizičkih pitanja kao što je sreća.

Često su tvitovi o njegovim svađama i neprijateljstvima. U suštini, kada Maskovi tvitovi nisu o njegovim kompanijama, oni su o njemu.

Dva meseca, tačnije od aprila, monopolizovao je naslove svih svetskih medija o svojoj tekućoj akviziciji Tvitera za 44 milijarde dolara. Ovo preuzimanje, koje bi trebalo da bude završeno do kraja oktobra, učinilo ga je političkim. To dolazi kao posledica njegove javne podrške Ukrajini otkako je počelo 24. februara.

Ovo medijsko prekomerno izlaganje neće se povući jer Mask zna kako da ga održi. Utoliko ga je teže ignorisati jer je milijarder jedan od glavnih razloga zašto je Teslina vrednost na berzi prošle jeseni dostigla 1 milijarda dolara.

On nije samo generalni direktor proizvođača električnih vozila, već i glavni direktor proizvoda, direktor marketinga i pre svega portparol. Za one koji sumnjaju u to, Tesline akcije su imale težak period kada je Mask u aprilu i maju govori uglavnom o svojoj ponudi za kupovinu Tvitera. Investitori su bili zabrinuti da će biti ometen.

Maskov značaj za Teslu jednak je njegovom značaju za SpaceX. Raketna kompanija je u misiji da odvede ljude da žive na Marsu. Ova smela ambicija zasnovana je na Muskovoj viziji.

Najbogatiji čovek na svetu odlučio je da iskoristi svoju platformu da upozori svoje milione pratilaca na još jedan problem koji ga brine. Upravo je oživeo novu brigu, onu o špijuniranju američkih građana od strane CIA, rekavši da bi se iznenadio da ga ne špijuniraju.

Mask je tvitovao neku vrstu mema sa logotipom, imenom Centralne obaveštajne agencije (CIA) sa sledećom porukom:

Da li se još neko oseća kao da ih neko(CIA) posmatra?

„Da ti“, odgovorio je tehnološki preduzetnik Kim Dotcom, koji je optužen da je zaradio milione od svoje usluge za deljenje datoteka Megaupload.

24/7 na svim vašim uređajima i onlajn uslugama, uključujući i vaš Starlink. U vašem slučaju to nije samo masovno nadgledanje. Vi ste prioritetna meta. Dobrodošli u klub.

Što je Mask potvrdio komentarisanjem objave.

„Bio bih šokiran da me *ne* špijuniraju haha“, rekao je milijarder ne govoreći koja bi ga agencija mogla špijunirati.

Moj jedini zahtev je da svako ko me špijunira ne utiče previše na kvalitet poziva ili ne mogu da čujem šta govore!

Mask nije pružio nikakve dokaze u prilog svojim tvrdnjama, na koje su mu ukazali neki korisnici Tvitera.

Dokažite da je to loša stvar! Izazivam te – rekao je jedan korisnik.

CIA nije odgovorila na zahteve TheStreet-a za komentar.

Važno je napomenuti da SpaceX ima ugovore o nacionalnoj bezbednosti, uključujući lansirni teret za NASA-u, tajni špijunski satelit za obaveštajnu zajednicu i teret nacionalne bezbednosti za američku vojsku. Za neke od misija bi moglo biti potrebno da Mask ima bezbednosno odobrenje.

U februaru su senatori Ron Vajden iz Oregona i Martin Hajnrih iz Novog Meksika podigli uzbunu da CIA ponovo špijunira Amerikance.

Oni su u pismu naveli da Agencija ima tajnu, neotkrivenu bazu podataka prikupljenih informacija o Amerikancima. Iako ni agencija ni zakonodavci nisu želeli da objave detalje o tim podacima, dvojica senatora kažu da je CIA dugo skrivala detalje programa od javnosti i kongresa.

Vajden i Hajnrih, obojica demokrate, pozvali su na veću transparentnost od CIA, uključujući i vrstu evidencije koja je prikupljena i pravni okvir za prikupljanje.

Informacije koje obaveštajna zajednica prikuplja u zemlji već dugo izazivaju zabrinutost, ne samo zbog kršenja građanskih sloboda Amerikanaca u prošlosti. CIA i Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) imaju misiju u inostranstvu i generalno im je CIA-inom poveljom iz 1947. zabranjeno da istražuju Amerikance ili američke kompanije.

Ali prikupljanje stranih komunikacija američkih špijunskih agencija rezultira prikupljanjem američkih poruka i podataka.

Godine 2013, NSA ugovarač koji je postao uzbunjivač Edvard Snouden otkrio je javnosti postojanje programa za prikupljanje podataka, poznatog kao PRISM, koristeći opsežan internet i telefonski nadzor američkih obaveštajnih službi.

Sud je to proglasio nezakonitim.

Prošle godine je vladin nadzorni organ otkrio dva pokušaja prikupljanja podataka CIA-e. Vajden i Hajnrih su u februaru tvrdili da će agencija verovatno ponovo podvrgavati Amerikance pretresima bez naloga.

CIA je u februaru objavila izveštaj sa kojeg je skinuta poverljivost o jednom od programa, ali je odbila da skine tajnost sa drugog kako bi zaštitila „osetljive trgovinske metode i operativne izvore“, saopštila je ova agencija,

Ovi dokumenti pokazuju da se mnoge brige koje Amerikanci imaju u vezi sa svojom privatnošću i građanskim slobodama odnose i na to kako CIA prikuplja i rukuje informacijama prema izvršnom nalogu i van zakona FISA – navela su dva senatora u saopštenju za javnost. U saopštenju su citirali pismo upućeno visokim obaveštajnim zvaničnicima u aprilu 2021.

Posebno, ovi dokumenti otkrivaju ozbiljne probleme povezane sa pretresima Amerikanaca bez naloga, isto pitanje koje je izazvalo zabrinutost obostranih strana u kontekstu FISA-e.

Vajden i Hajnrih su saznali za ovaj program jer su članovi Senatskog obaveštajnog odbora. Oni su pozvali najviše špijunske zvaničnike da skinu tajnost sa detalja ovog tajnog programa.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: The Street