Indonezija: Troje dece preminulo od neobjašnjivog hepatitisa

Troje dece u Indoneziji umrlo je od akutnog hepatitisa u aprilu, saopštilo je u ponedeljak ministarstvo zdravlja te zemlje.

Ova vest povećava broj umrlih od neobjašnjivog izbijanja upale jetre kod dece na najmanje četiri, nakon što su evropski zdravstveni zvaničnici prošle nedelje potvrdili još jedan smrtni slučaj.

Deca, koja su primljena u bolnicu u Džakarti, pokazala su simptome uključujući mučninu, groznicu, povraćanje, žuticu, dijareju, napade i gubitak svesti, saopštilo je indonežansko ministarstvo zdravlja.

Singapur je potvrdio svoj prvi slučaj akutnog hepatitisa kod 10-mesečne bebe 1. maja, navodi Blumberg, dok je japansko ministarstvo zdravlja saopštilo da veruje da je identifikovalo mogući slučaj 26. aprila.

Evropska unija u strahu: Sankcije su mač sa dve oštrice

Teški hepatitis, ili zapaljenje jetre, retko je kod male dece.

Trenutna epidemija dovela je do najmanje 17 transplantacija jetre kod pacijenata mlađih od 16 godina i do jedne smrti, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Sada postoji skoro 200 slučajeva neobjašnjivog teškog hepatitisa koji pogađaju decu širom sveta – izjavila je direktorka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) dr Andrea Amon 26. aprila.

Britanija je najteže pogođena zemlja, sa 111 slučajeva po poslednjem broju.

U Evropskoj uniji i Evropskom ekonomskom prostoru identifikovano je oko 55 „verovatnih ili potvrđenih“ slučajeva, saopštio je ECDC.

Slučajevi su takođe potvrđeni u Sjedinjenim Državama i Izraelu.

Istrage su u toku u svim zemljama koje prijavljuju slučajeve, ali trenutno tačan uzrok ovog hepatitisa i dalje ostaje nepoznat – izjavila je Amon na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da trenutno nema poznate veze između slučajeva, niti bilo kakve veze sa putovanjem.

ECDC je odbio da potvrdi u kojoj zemlji se dogodila prva potvrđena smrt, rekavši za Euronews Next da su te informacije „poverljive“.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) saopštila je da u Britaniji nije zabeležen nijedan smrtni slučaj od hepatitisa među decom.

Žutom bojom su označene zemlje u kojima su otkriveni slučajevi akutnog teškog hepatitisa nepoznatog porekla
Žutom bojom su označene zemlje u kojima su otkriveni slučajevi akutnog teškog hepatitisa nepoznatog porekla

Stručnjaci sumnjaju na adenovirus

Iako mogući uzrok još nije siguran, Amonova je izjavila svoju sumnju za adenovirus, uobičajen virus koji obično izaziva simptome slične gripu ili gastrointestinalne simptome, kao mogući pokretač hepatitisa kod obolele dece.

Istrage trenutno ukazuju na vezu sa infekcijom adenovirusom

Vedski saveti za lepši dan(Analiza za sve znakove, utorak 03.05.2022.)

Hepatitis je obično rezultat drugačije infekcije virusima hepatitisa A, B, C, D ili E, ali znaci istih nisu bili prisutni u slučajevima koji su do sada identifikovani širom sveta.

Upitan da li je porast broja slučajeva hepatitisa među decom samo rezultat pojačanog praćenja, Amonova je izjavila da je malo verovatno da bi takve infekcije prošle nezapaženo u prošlosti.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: EuroNews