Iran očekuje da zaplenjena nafta bude vraćena u celosti

Iran očekuje da će naftni teret koji je zaplenila Grčka biti vraćen u celosti, prenela je poluzvanična novinska agencija Tasnim u četvrtak. Navodi se u izjavu ambasadora Teherana u Atini, nakon presude grčkog suda kojom je poništena prvobitna odluka o konfiskaciji.

Grčki sud je poništio raniju sudsku presudu kojom je Sjedinjenim Državama u aprilu dozvoljena konfiskacija dela tereta iranske nafte na tankeru pod iranskom zastavom kraj grčke obale.

Odluka suda još nije objavljena.

Nakon intenzivnog praćenja, grčki Apelacioni sud će poništiti prvobitnu sudsku odluku o konfiskaciji iranske nafte i, Božijom milošću, cela pošiljka nafte će biti vraćena – rekao je ambasador Ahmad Naderi na Tviter nalogu ambasade.

Konfiskacija tereta izazvala je ljutu reakciju Irana. Iranske snage su prošlog meseca zaplenile dva grčka tankera u Zalivu, nakon što je Teheran upozorio da će preduzeti „kaznene mere“ protiv Atine.

To pitanje će ostati na dnevnom redu intenzivnih konsultacija između dve zemlje sve dok se ne utvrdi puna primena presude – dodao je Naderi.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Reuters