Iran pozvao ukrajinskog diplomatu na raport

Iran je osudio komentar Podoljaka, bliskog saradnika Zelenskog i zbog toga pozvao ukrajinskog diplomatu da mu uruči protestnu notu.

Teheran je protestovao otpravniku poslova Ukrajine zbog izjave višeg savetnika u Kijevu o nedavnom napadu dronom na iranski vojni objekat. Zvaničnik je sugerisao da je racija povezana sa tekućim sukobom između Moskve i Kijeva, javili su lokalni mediji u ponedeljak.

U nedelju je Mihail Podoljak, glavni pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, prokomentarisao subotnji napad na kompleks iranskog ministarstva odbrane u centralnom gradu Isfahanu, tvitujući: „Ratna logika je neumoljiva i ubilačka. Strogo se naplaćuje autorima i saučesnicima… Eksplozivna noć u Iranu – proizvodnja dronova i projektila, rafinerije nafte. Ukrajina vas je upozorila.”

Kijev i njegovi zapadni saveznici su više puta optuživali Iran da isporučuje Rusiju bespilotnim letelicama koje će se koristiti u sukobu u Ukrajini. I Rusija i Iran negiraju optužbe. U isto vreme, Teheran je priznao da je poslao neke bespilotne letelice u Moskvu, ali je naglasio da je isporuka obavljena pre aktuelnih neprijateljstava iz februara 2022.

Prema iranskoj novinskoj agenciji ILNA, nakon Podojakovog tvita, za koji je rečeno da demonstrira „prećutno prihvatanje učešća (Kijeva) u napadu… ukrajinski otpravnik poslova je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova“, gde je zatraženo da objasni, navodi se u izveštaju.

Iransko ministarstvo odbrane okarakterisalo je raciju u subotu kao „neuspešnu“ i saopštilo da nema žrtava. Dronovi su uspeli da izazovu samo „manju štetu na krovu radionice“, saopštilo je ministarstvo.

Dok je Teheran prestao da pripisuje krivicu, Volstrit džurnal je objavio, pozivajući se na izvore, da je napad orkestrirao Izrael. U međuvremenu, u izveštaju Al Arabije sugeriše se da su u napadu učestvovale američko vazduhoplovstvo i „još jedna zemlja“. Iako je Pentagon negirao bilo kakvu umešanost, Izrael se uzdržao od bilo kakvog komentara o ovom pitanju.

Iran je povodom izjava zvaničnika iz Kijeva pozvao ukrajinskog otpravnika poslova da objasni komentare Podoljaka.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT