Irska tragična legenda o princezi Tuag

Irska legenda o princezi Tuag, koja je bila toliko lepa da je privukla pažnju čak i boga, koji je poslao svog izaslanika da je kidnapuje. Međutim, dogodila se tragedija, a princeza je izgubila život tokom pokušaja otmice. Mesto gde je Tuag izgubila život, reka Ban, povezana je sa njenom legendom, a njeno ušće i danas nosi njeno ime.

Devojčica Tuag

Prema irskoj legendi, Tuag je bila ćerka Konala Kolamraha, visokog kralja Irske. Postoje različita mišljenja o tome kada je Konal živeo, u rasponu između 4. i 2. veka pre nove ere. Smatra se da je Konal imao kratku vladavinu, koja se nasilno završila njegovom smrću od ruke njegovog naslednika. Shodno tome, malo se zna o njegovim podvizima. Međutim, priče kažu da je Konal imao ćerku Tuag, koja je nakon njegove smrti data u hraniteljsku porodicu.

Još kao dete, Tuag je bila poznata po svojoj lepoti. Na kraju je ova vest stigla do dvora Konaire Mora, još jednog visokog kralja Irske. Zanimljivo je da se smatra da je Konaire živeo oko vek ili dva posle Konala. To znači da Konaire nije mogao biti savremenik Tuage i njenog oca. U svakom slučaju, legenda kaže da je Konaire želeo da usvoji princezu. Iako je bio visoki kralj, Konaire nije imao moć da jednostavno oduzme Tuag od njene hraniteljske porodice.

Neverovatan snimak navodno prave sirene – policija reagovala

Stoga je on potražio pomoć Fer Fija, poznatog druida. Fer Fi je osnovao svoju tvrđavu na obalama reke Ban i bio je poznat po svom umeću sviranja na harfi. BPevao je o herojima i legendama i umeo je da dirne svoju publiku do smeha ili suza kako je hteo. Njegova veština je bila takva da su sve poglavice i kraljevi Irske tražili njegovo prisustvo na svojim dvorovima. Nepotrebno je reći da Fer Fi uopšte nije imao problema sa pristupom kući Tuagove hraniteljske porodice.

Život kao princeza

Čim je Fer Fi ugledao maloletnu princezu, komponovao je pesmu da opeva njenu lepotu. Fer Fijeva pesma nije bila bilo koja pesma, već moćna uspavanka koja je navela njegove slušaoce da utonu u dubok san. Kada je to uradio, on je povio Tuag toplim ćebetom, podigao je iz kolevke i doveo je u Konaireov dvor. Drugim rečima, Fer Fi je kidnapovao princezu za visokog kralja.

Konaire je bio zadovoljan Fer Fijevim dostignućem i nagradio ga je sa velikom količinom zlata. Kralj je stavio Tuagu na brigu svojim ženskim pratiljama i držao princezu podalje od svojih činovnika i prinčeva. Kada je princeza napunila deset godina, Fer Fi bi se vratio da pruži Tuagi obrazovanje u muzici i zakonima i legendama zemlje. Ovo je bio sporazum između Konaire i druida.

Kako su godine prolazile, mlada princeza je rasla u gracioznosti i lepoti. Na kraju, Tuag je napunila deset godina, a Fer Fi se vratio na Konairov dvor kao što je obećao. Druid je vratio princezu u svoju tvrđavu. Ovo je postao njen dom za narednih nekoliko godina njenog života. Fer Fi bi jednom godišnje vraćao Tuaga na Konairov dvor, gde bi princeza prikazala napredak koji je postigla u protekloj godini i zabavljala dvor.

Ubrzo je postalo jasno da je mladu princezu dobro podučavao Fer Fi, a ona se pokazala kao vešt muzičar. Pored toga, Tuag je bila poznata po svojoj inteligenciji. Štaviše, postajala je izuzetno lepa mlada dama. I pored svih njenih pozitivnih osobina, niko se nije usudio da traži princezinu ruku. Smatra se da je svakog potencijalnog udvarača odvratila pomisao da moraju prvo da prođu pored princezinog hranitelja pre nego što je dobiju. Takođe se veruje da je Tuag bila predodređena da se uda za velikog i moćnog kralja, možda samog Konaira.

Srbija isporučila 300.000 tona prehrambenih proizvoda prijateljskim državama u Africi

Opasnost od privlačenja Božje pažnje

Tuagine osobine su bile takve da je privlačila pažnju ne samo muškaraca, već i bogova, posebno Mananan Mak Lira, moćnog boga mora. Prema irskoj mitologiji, Mananan je bio član Tuatha De Danann, rase natprirodnih bića. Prema jednoj verziji legende, Fer Fi je bio potomak Tuata De Danana i zahvaljujući njima je bio tako uspešan druid. Ovo, međutim, nije bio besplatno dat poklon, i Tuata De Danan bi jednog dana mogla da zamoli Fer Fi za uslugu.

Zaista, ovo je na kraju došlo u obliku zahteva od Manannana. Kao što se već moglo pretpostaviti, bog mora je želeo ruku princeze Tuag za brak. Fer Fi je bio uhvaćen između kamena i nakovnja, jer je znao da šta god da uradi, mora da uvredi nekog moćnog.

U početku je pokušao da odbaci Manananov zahtev. Ali njegovo bilje i napitci nisu bili u stanju da umire njegove strepnje, njegova veština harfe je počela da se pogoršava i imao je problema da se seća drevnih predanja. U isto vreme, Mananan je pokušao da namami druida obećanjima o zlatu, još većoj veštini harfe i skrivenom znanju.

Na kraju, Fer Fi je popustio i odlučio da dovede Tuag bogu mora. Prema jednoj verziji priče, Fer Fi se prerušio u ženu i svojom harfom svirao uspavanku. Ovo je uspavalo princezu, što mu je omogućilo da je kidnapuje (po drugi put) i da je dovede Manananu. Kao što je ranije dogovoreno sa bogom mora, Fer Fi je trebalo da otplovi u oblast boga mora, za koju se smatralo da je ostrvo Man.

Tragična smrt princeze Tuag

Druid je doveo princezu do ušća reke Ban i položio je na peščanu obalu zvanu Tonova obala dok je išao po svoj čamac. Prema legendi, bog oluje je bio zakopan ispod ovog peščanog spruda. Kada se Fer Fi vratio, Tuag je nestala, pošto je ogroman talas zapljusnuo peščanu sprud i odneo usnulu princezu u more, gde se udavila.

Ušće reke Ban, gde se dogodila ova tragedija, postalo je poznato kao Inbher Tuag. Što se tiče Fer Fija, on se plašio gneva Konaire i pokušao je da pobegne iz Irske. Isplovio je, ali ga je zahvatila oluja i utopio se kada mu se čamac prevrnuo.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Ancient Origins