Japan osniva jedinice zadužene za rukovanje balističkim raketama

Japansko ministarstvo odbrane namerava da osnuje dve jedinice zadužene za rukovanje balističkim raketama koje mogu da nose i hipersonične bojeve glave.

Te jedinice bi trebalo da budu ustanovljene i raspoređene na ostrvima Kjušu i Hokaido do 2026. godine, navode japanski mediji. To se poklapa sa najavljenim rokovima u kojima će japanska vojska u naoružanje uvrstiti modernizovane protivbrodske rakete „tip 12“, čiji domet je veći od 1.000 kilometara.

Japanski mediji ranije su objavili kako vlada razmatra razvoj vođenih raketa dometa do 3.000 kilometara i njihovo razmeštanje u različitim delovima zemlje, uključujući i Hokaido.

Kako su dodali, Japan i SAD razmatraju mogućnost zajedničkog razvoja tehnologije za presretanje balističkih raketa sa hipersoničnim bojevim glavama. Japansko ministarstvo odbrane, prema tim navodima, namerava da osnuje dve jedinice zadužene za rukovanje balističkim raketama i da počne razvoj motora za dalekometne rakete sa mogućnošću skretanja prilikom presretanja projektila koji mogu da menjaju putanju.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Novosti