japan-pala-prva-hapsenja-zbog-susi-terorizma

Tri osobe su uhapšene u Japanu zbog nehigijenskih šala u svetski poznatim suši restoranima u toj zemlji, saopštila je policija. Fenomen je izazvao pometnju na društvenim mrežama, a lokalni mediji su ga nazvali „suši terorizmom“.

U februaru se na mreži pojavio video koji prikazuje čoveka kako pije soja sos direktno iz zajedničke flaše i gnječi suši u restoranu koji pripada lancu Kura Sushi.

Lanac je primio brojne žalbe, a veliki broj korisnika društvenih medija izrazio je gađenje, obećavajući da će se držati podalje od restorana na pokretnoj traci u naciji poznatoj po svojoj opsesiji čistoćom.

Poslednjih nedelja na internetu se pojavilo još desetine snimaka „suši terorizma“, od kojih neki datiraju mesecima ili čak godinama unazad. Između ostalog, prikazali su ljude kako dodiruju pokretne komade sušija sa polizanim prstom, ližu rubove šoljica ili štapića za jelo pre nego što ih vrate na pokretnu traku i stavljaju vasabi na posuđe drugih kupaca.

Na snimcima su uglavnom bili mlađi odrasli ili deca.

Dva muškarca starosti 21 i 19 godina privedena su zajedno sa 15-godišnjom devojčicom u prefekturi Aiči u vezi sa video snimkom koji je pokrenuo trend „suši terorizma“, saopštila je policija u četvrtak.

Vođa grupe je bio čovek koji je stavio flašu soja sosa u usta, a dvojica saučesnika su zadržana jer su mu pomogli da podeli svoj 10-sekundni video na kojem to radi, rekli su zvaničnici.

Trojac je osumnjičen da je pokušao da ometa poslovanje lanca restorana, što je prekršaj za koji bi prema japanskim zakonima mogla biti zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Optužbe tek treba da budu podignute.

Šaljivdžije su priznale svoja dela, a jedan se izvinio za svoje ponašanje, navodi policija.

Kura Sushi, koji upravlja sa skoro 500 restorana širom Japana, pozdravio je hapšenja, koja izgledaju kao prva te vrste.

„Iskreno se nadamo da će hapšenja proširiti svest u društvu da su ove šale, koje suštinski podrivaju naš sistem zasnovan na odnosu poverenja sa kupcima, zločin i da u budućnosti neće biti imitiranja“, navodi se u saopštenju kompanije.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji