Jerusalem: Ponovo izbili sukobi u blizini svetih mesta

Izraelska policija u nedelju je ušla u kompleks džamije Al-Aksa u starom gradu u Jerusalimu kako bi obezbedila put jevrejskim posetiocima do svetog mesta, žarišta, što je izazvalo sukobe u kojima je ranjeno 17 Palestinaca, prema palestinskim medicinskim radnicima.

U Jerusalemu ponovo izbili sukobi, u samo dva dana i to na istom mestu. Nasilje u Jerusalimu između izraelskih bezbednosnih snaga i palestinskih demonstranata pre godinu dana eskaliralo je u 11-dnevni rat u Gazi.

Kompleks na vrhu brda u kojem se nalazi džamija je treće najsvetije mesto u islamu, dok je to najsvetije mesto za Jevreje, koji ga nazivaju Brdom hrama. Konkurentne tvrdnje o tom svetom mestu izazvale su brojne runde nasilja.

Ove godine muslimanski sveti mesec Ramazan, hrišćanska sveta nedelja koja kulminira Uskršnjom nedeljom i jednonedeljna jevrejska Pasha se dešavaju u isto vreme, sa desetinama hiljada posetilaca koji hrle u grad nakon što su restrikcije zbog korona virusa uglavnom ukinute.

Izraelska policija optužila je Palestince da „skrnave“ sveto mesto, dok su palestinski zvaničnici optužili Izrael da pokušava da podeli ovo  vrlo osetljivo sveto mesto.

Ono što se dogodilo u džamiji Al-Aksa je opasna eskalacija, čije će posledice snositi samo izraelska vlada –  rekao je Nabil Abu Rdeneh, portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Policija je saopštila da je ušla u kompleks kako bi olakšala rutinsku posetu Jevrejima svetom mestu. Oni su rekli da su Palestinci gomilali kamenje i postavili barijere u očekivanju nasilja.

Omer Barlev, izraelski ministar zadužen za policiju, rekao je da je važno osigurati slobodu veroispovesti, „ali nećemo praviti kompromise kada dođe do nasilja i terora“.

Policija je oslobodila Palestince sa prostrane esplanade ispred same džamije u nedelju rano ujutru, dok je desetine Palestinaca ostalo unutar zgrade uzvikujući „Bog je najveći“. Na snimku koji je objavila policija vidi se male grupe mladih kako bacaju kamenje, kao i vatromet koji se ispaljuje iz unutrašnjosti džamije.

Palestinci su izvestili o kratkim sukobima sa izraelskom policijom ispred kompleksa džamije, dok policija kaže da su Palestinci gađali autobuse ispred Starog grada. Bolničari su rekli da je pet osoba koje su se vozile u autobusima zbrinuto za lakše povrede u napadima.

Ubrzana istraživanja za sintetičkom zamenom krvi

Policija je objavila snimak na kojem se vidi gomila mladih kako kamenicama gađa autobus koji prolazi pored Starog grada. Na drugom snimku policije, snimljenom u jednom od autobusa, vide se jevrejske porodice kako sede na podu vozila dok je ono nastavljalo svoj put.

Izraelski premijer Naftali Benet naredio je dodatno obezbeđenje javnih autobusa koji idu do Starog grada nakon procene situacije sa najvišim zvaničnicima odbrane.

Radimo na smirivanju stvari s jedne strane i preduzimamo energične akcije protiv nasilnih pojedinaca s druge strane – rekao je on.

Medicinska služba Palestinskog Crvenog polumeseca saopštila je da je ranjeno 17 Palestinaca, uključujući pet osoba koje su hospitalizovane. Izraelska policija prijavila je devet uhapšenih. Do podneva, svedoci su rekli da se policija povukla.

Jordan, koji služi kao čuvar svetog mesta, izdao je saopštenje u kojem osuđuje akcije Izraela, rekavši da one podrivaju „sve napore uložene da se održi sveobuhvatna smirenost i spreči eskalacija nasilja koje ugrožava bezbednost i mir“.

Prema dugogodišnjem razumevanju, Jevrejima je dozvoljeno da posećuju Hramsku goru, ali im je zabranjeno da se tamo mole. Decenijama su Jevreji izbegavali bogosluženje tamo iz verskih razloga.

Izraelske vlasti kažu da su posvećene održavanju statusa kvo, ali poslednjih godina velike grupe nacionalističkih i religioznih Jevreja redovno posećuju lokaciju uz policijsku pratnju, što Palestinci vide kao provokaciju. Broj posetilaca se često povećava tokom verskih praznika. Palestinski zvaničnici rekli su da je skoro 550 jevrejskih posetilaca ušlo u kompleks, u poređenju sa samo nekoliko desetina većine dana.

Takve prakse podstakle su zabrinutost Palestinaca da Izrael planira da preuzme kompleks džamije Al-Aksa ili da ga podeli. Izrael snažno poriče takve tvrdnje, rekavši da je posvećen zaštiti slobode veroispovesti za sve.

Sukobi su izbili na tom mestu pre zore u petak nakon što je policija saopštila da su Palestinci bacili kamenje na Zapadni zid, susedno jevrejsko sveto mesto. Policija je došla i sukobila se sa desetinama Palestinaca ubrzo nakon jutarnje molitve.

Izrael je zauzeo istočni Jerusalim, koji uključuje Stari grad, zajedno sa Zapadnom obalom i Gazom u ratu 1967. godine. Palestinci žele buduću državu na sve tri teritorije. Izrael je anektirao istočni Jerusalim u potezu koji nije međunarodno priznat i gradi i širi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Hamas kontroliše Gazu, koja je pod izraelskom i egipatskom blokadom otkako je islamska militantna grupa preuzela vlast 2007. godine.

Radikalna jevrejska grupa nedavno je pozvala ljude da donesu životinje na lokaciju kako bi ih žrtvovali za Pashu, nudeći novčane nagrade za one koji su uspeli ili čak pokušali. Izraelska policija radi na sprečavanju takvih aktivnosti, ali su Palestinci naveliko kružili pozivom na društvenim mrežama, zajedno sa pozivima muslimanima da spreče bilo kakvo žrtvovanje.

Izraelska policija optužila je Palestince za širenje dezinformacija na društvenim mrežama, povećavajući tenzije.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Mediji