jos-jedna-kripto-prevara-u-nizu

Još jedna u nizu skorašnjih sajber prevara koje ciljaju kripto programe je DEFI protokol Ankr, koji je sebe nazvao prvom „node-as-a-service“ platformom, pretrpeo je eksploataciju vrednu više milijon dolara zbog greške u svom kodu koja je omogućila neograničeno kovanje (minting) njegovog tokena.

Prema kompaniji za sigurnosna istraživanja PeckShield, kod koji stoji iza Ankrova ugovora omogućuje bilo kojem korisniku da kuje neograničenu količinu tokena preko protokola koji donose vrednost bez ikakve provere.

To je omogućilo napadaču da iskuje šest kvadrilijuna aBNBc tokena, i sledi niz najnovijih kripto prevara.

Od kvadrilijuna iskovanih aBNBc tokena, napadač je uspeo zameniti 20 biliona aBNBc tokena za BNB kriptovalutu, a zatim ga premestiti u Tornado Cash.

Napadač je zatim zamenio BNB tokene za pet miliona digitalnih dolara.

Budući da je haker gotovo potpuno iscrpeo aBNBc bazene likvidnosti na PancakeSwap-u i ApeSwap-u, token je izgubio gotovo 99 odsto svoje vrednosti, prema podacima CoinGecko-a. Ankr je na Tviteru objavio da su sva uložena sredstva unutar protokola zasad sigurna.

On-chain analitička firme Lookonchain objavila je da je jedan trgovac uspeo da zaradi na ovom činu i pretvori 10 BNB-a (2885 dolara) u 15.5 miliona binance dolara (BUSD). Trgovac je to učinio iskoristivši DeFijev protokol za pozajmljivanje Helio, koji nije imao ažurne cene na aBNBc-u nakon pada.

Trgovac je takođe uspeo iskoristiti cene pre pada za aBNBc kako bi pozajmio 16 miliona dolara vrednih HAY stablecoin-a, kojima se malo trguje te ih pretvorio u BUSD. Od tada je HAY stablecoin izbačen s konvertibilnog tržišta, pao je na 20 centi, a sada se oporavlja i prema CoinMarketCap-u vredi 77 centi.

Izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao napisao je na Tviteru da je njegova berza zamrznula tri miliona dolara koje su hakeri poslali njegovoj berzi.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji