jpmorgan-upozorava-na-predstojecu-krizu

Izvršni direktor JPMorgan-a ponovo uputio niz upozorenja na predstojeću krizu. Neverovatna inflacija, velika povećanja kamatnih stopa, situacija u Ukrajini i nepoznati učinci politike dovode svet u veliku ekonomsku krizu.

Džejmi Dajmon prvi čovek JPMorgan-a izjavio je da bi Sjedinjene Države i globalna ekonomija mogle ući u recesiju do sredine sledeće godine.

Neverovatna inflacija, velika povećanja kamatnih stopa, situacija u Ukrajini i nepoznati učinci politike kvantitativnog stezanja Federalnih rezervi među pokazateljima su potencijalne recesije, rekao je Dajmon.

Ovo su vrlo, vrlo ozbiljne stvari za koje mislim da će gurnuti SAD i svet, mislim, Evropa je već u recesiji i verovatno će gurnuti SAD u neku vrstu recesije za šest do devet meseci – rekao je Dimon.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada će velike američke banke od petka objaviti svoje zarade za treći kvartal. U dosadašnjem toku godine, referentni indeks S&P 500 izgubio je oko 24 odsto, pri čemu sva tri glavna američka indeksa trguju na području medveđeg tržišta.

Dajmon je rekao da bi S&P 500 mogao pasti za dodatnih 20 odsto u odnosu na trenutne nivoe, pri čemu će sledeći pad od 20 odsto verovatno “biti mnogo bolniji od prvog”, prenosi.

Ranije ove godine, Dajmon je zatražio od ulagača da se pripreme za ekonomski “uragan”, s JPMorganom, najvećom investicijskom bankom u SAD-u, koja je obustavila otkup deonica u julu nakon što je izneverila kvartalna očekivanja Vol Strita.

Goldman Sačs je u junu predvideo 30 odsto šanse da će američka ekonomija upasti u recesiju tokom sledeće godine, dok su ekonomisti Morgan Stanleija izglede za recesiju u sledećih 12 meseci postavili na oko 35 odsto.

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva takođe su u ponedeljak upozorili na sve veći rizik od globalne recesije i rekli da inflacija ostaje problem nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/CNBC