Južna Afrika prijavila prvu smrt

Južna Afrika i njeni zdravstveni regulatori objavili su u četvrtak o uzročno-posledičnoj vezi između smrti pojedinca i Johnson & Johnson-ove (J&J) vakcine protiv COVID-19, što je prvi put da je takva direktna veza uspostavljena u zemlji.

Osoba se pojavila sa retkim neurološkim poremećajem Gijen-Bareovim sindromom ubrzo nakon što je dobila vakcinu J&J-a, nakon čega je stavljena na respirator i kasnije umrla, rekli su viši naučnici na konferenciji za novinare.

U vreme bolesti nijedan drugi uzrok Gijen-Bareovog sindroma (GBS) nije mogao biti identifikovan – rekla je profesorka Haneli Majer.

Starost osobe i drugi lični podaci nisu otkriveni iz razloga poverljivosti.

Prošlog jula, američke vlasti su dodale upozorenje na listu sa činjenicama za vakcinu J&J-a, rekavši da podaci sugerišu da postoji povećan rizik od GBS-a u šest nedelja nakon vakcinacije. U to vreme je zabeležio 100 preliminarnih izveštaja o GBS kod primalaca vakcine, uključujući 95 ozbiljnih slučajeva i jedan prijavljeni smrt.

J&J nije odmah odgovorio na zahtev za komentar poslat e-poštom. Kompanija je saopštila u vreme upozorenja SAD da je u razgovorima sa regulatorima i da je stopa prijavljenih slučajeva GBS kod primalaca vakcine J&J samo neznatno premašila pozadinsku stopu.

Evropski regulator za lekove je prošle godine dodao GBS kao mogući neželjeni efekat AstraZenecine kovid vakcine koja, kao i J&J, koristi tehnologiju virusnih vektora.

Južnoafrički ministar zdravlja Joe Phahla rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak da je od sredine jula SAHPRA-i prijavljeno nešto više od 6.200 „neželjenih događaja“ od više od 37 miliona doza vakcine protiv kovida primenjenih u zemlji, što je ekvivalentno 0,017%.

Semete-Makokotlela je rekla da je regulator procenio oko 160 smrtnih slučajeva od početka uvođenja vakcinacije protiv kovida, ali do sada nije vidio uzročnu vezu sa vakcinacijom.

Južna Afrika je koristila vakcine kompanije J&J i Pfizer u svojoj kampanji vakcinacije protiv kovida.

Uvođenje je počelo sporo zbog poteškoća u obezbeđivanju zaliha i dugotrajnih pregovora sa farmaceutskim kompanijama, ali je u skorije vreme usporilo oklevanje.

Oko 46% odrasle populacije od 40 miliona sada je potpuno vakcinisano.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Reuters