juzna-koreja-u-celodnevnoj-pripravnosti

Kancelarija predsednika Južne Koreje je u 24-časovnoj pripravnosti, jer se očekuje da će Severna Koreja u bilo kom trenutku izvršiti svoju sedmu nuklearnu probu.

Veruje se da će Severna Koreja sa nedavnim serijama lansiranja projektila i drugih vrsta provokacija izvršiti svoj sedmi nuklearni test.

Kako su provokacije Severne Koreje postale sve češće, mi ulažemo sve naše napore da održimo stanje pripravnosti sa osećajem budnosti – rekao je novinarima jedan visoki predsednički zvaničnik.

To je 24-časovni režim pripravnosti.

Drugi zvaničnik je rekao novinskoj agenciji Yonhap da je predsednička kancelarija osmislila detaljne planove za odgovor na severnokorejski nuklearni test.

Svi su u režimu pripravnosti – rekao je zvaničnik telefonom.

Severna Koreja je pojačala tenzije poslednjih nedelja izvodeći seriju lansiranja balističkih projektila, uključujući i jedno iznad Japana, leteći ratnim avionima i ispaljivanjem artiljerijskih granata u pomorske tampon-zone kod svoje istočne i zapadne obale.

Nacionalna obaveštajna služba saopštila je da bi Sever mogao da izvede svoju sedmu nuklearnu probu između 16. oktobra i 7. novembra, posle Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine i pre američkih posrednih izbora.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/YonhaoNewsAgency