Kanada uvela sankcije ruskom oligarhu i bivšem agentu KGB-a

Kanada je sankcionisala milijardera rođenog u Rusiji i vlasnika listova Ivning Standard i Independent Aleksandra Lebedeva.

On je jedan od 3 osoba obuhvaćenih najnovijim sankcijama, koje je Kanada objavila u petak. Te sankcije obuhvataju oligarhe koji su povezani sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovom porodicom.

Alekdandar je i bišvi agent nekadašnje ruske službe KGB. On je takođe finansirao Novu gazetu, vodeće ruske opozicione novine.

Paket sankcija pokriva robu vrednu 75,7 miliona dolara u 2021. godini ili skoro 47 miliona funti, uključujući zabranu određene luksuzne robe iz Rusije, uključujući kavijar, dijamante i votku. Kanada zabranjuje proizvode koji bi mogli da se koriste u proizvodnji oružja u Rusiji.

Aleksandrov sin, Evgenij Lebedev, koji je prijatelj premijera, došao je u centar pažnje poslednjih meseci nakon što mu je status plemića odobren 2020. godine, uprkos periodu revizije.

Ranije ovog meseca vlada je odibla da objavi detalje o Evgeniju, rekavši da bi to narušilo poverljivost onih koji su nominovani i da bi to moglo da se izrodi u politiki poen.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji