Kim Džong Un čestitao kraljici Elizabeti jubilej

Kim Džong Un čestitao je kraljici Elizabeti II godišnjicu njenog stupanja na tron, pošto je severnokorejski lider uputio prvu javnu poruku 96-godišnjoj kraljici.

Čestitam vama i vašem narodu povodom Dana državnosti vaše zemlje, zvaničnog rođendana Vaše vladavine – saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje u noti koju je u četvrtak poslao njen 38-godišnji lider.

Pjongjang je uputio pozdrave i čestitke kraljici Elizabeti nakon što su Severna Koreja i Velika Britanija uspostavile diplomatske odnose 2000. godine. Prva razmena diplomatskih čestitki je počela 2001.a glasila je: „želimo kraljici dobro zdravlje i sreću“, povodom njenog zvaničnog rođendana.

Razmena pozdrava se promenila prošle godine kada je kraljica Elizabeta poslala čestitku Kim Džong Unu za proslavu nacionalnog praznika.

Dok je portparol Bakingemske palate rekao za CNN da je takva poruka „viđana i ranije“, pretraga baze podataka pokazala je da je to prvi put da je poruka pomenuta u zvaničnim medijima Severne Koreje.

Kraljica Elizabeta, koja je gledala paradu na kojoj su vojnici na konjima i prelet vojnih aviona u okviru svečanosti, preskočiće nacionalnu službu zahvalnosti u petak zbog „neke neprijatnosti“, piše Gardijan.

Kim Džong Un, koji je poslednjih nedelja bio zauzet pokušajima da suzbije talas groznice/kovida u svojoj zemlji. Koja je kako navode zapadni mediji, možda proistekao sa vojne parade u Pjongjangu, nije viđen u javnosti nekoliko dana.

Čini se da je njegova luksuzna jahta putovala iz marine njegove vile na osamljeno ostrvo, izvestila je u četvrtak specijalistička služba NK News, pozivajući se na satelitske snimke.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: Bloomberg