kim-dzong-un-nema-drugog-izbora

Lider Severne Koreje Kim Džong Un kaže da njegova zemlja nema drugog izbora nego da pokaže svoju snagu kako bi „odvratila rat“, nakon najnovijeg raketnog testa dugog dometa, za koji je tvrdio da je odgovor na tekuće „nepromišljene“ ratne igre u regionu predvođene SAD.

Nakon što je u četvrtak lično nadgledao testiranje interkontinentalne balističke rakete Hwasong-17 (ICBM), Kim je rekao da je lansiranje ponovo dokazalo „operativne sisteme nuklearnih strateških snaga“. Prema državnoj korejskoj centralnoj novinskoj agenciji, oružje je prešlo nešto više od 1.000 km i dostiglo visinu od 6.045 km pre nego što je zaronilo u more.

Kim Džong Un je „naglasio potrebu da se utera strah u kosti neprijatelja, spreči rat i pouzdano garantuje miran život našeg naroda i njihovu borbu za socijalističku izgradnju nepovratnim jačanjem odvraćanja od nuklearnog rata“, citira KCNA, dodajući da Vašington i Seul pokazuje „otvoreno neprijateljstvo prema DNRK“ izvodeći „nepromišljene“ i „velike“ vojne vežbe na Korejskom poluostrvu.

Lansiranje ICBM-a u četvrtak označilo je treću veliku probu naoružanja Severne Koreje ove nedelje, a sprovedeno je dok SAD predvode ogromnu rundu vežbi sa Jugom.

Nazvane „Štit slobode“, vežbe su počele u ponedeljak i trebalo bi da se nastave sledeće nedelje, a zvaničnici kažu da su to najveće zajedničke vežbe koje su dva saveznika održala u poslednjih pet godina, uključujući elemente simulacije i bojevog dejstva.

Pjongjang je ove vežbe osudio kao „provokativne i agresivne“, više puta izjavljujući da takve vojne aktivnosti posmatra kao pripremu za napad.

Izražena je nada da će test ICBM poslati „jače upozorenje neprijateljima koji namerno eskaliraju tenzije na Korejskom poluostrvu“, dok je Kim obećao da će „reagovati na nuklearno oružje i frontalnu konfrontaciju na isti način“.

Lansiranje projektila takođe je usledilo kada se južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol pripremao da otputuje u Japan na sastanak sa premijerom Fumiom Kišidom, gde su planirali da razgovaraju o bezbednosnom partnerstvu sa Vašingtonom.

Trosmerni pakt ima za cilj da se suprotstavi navodnim „pretnjama“ iz Severne Koreje i Kine.

Jun je naredio južnokorejskoj vojsci da nastavi zajedničke vežbe sa SAD i rekao da će Pjongjang biti kažnjen zbog svojih „nepromišljenih provokacija“.

SAD su kasnije „snažno“ osudile test ICBM, a portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson je rekla da, iako lansiranje ne predstavlja pretnju za SAD ili njihove saveznike, „nepotrebno podiže tenzije i rizikuje da destabilizuje bezbednosnu situaciju u regionu“.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT