Kina isporučuje Rusiji ključnu vojnu tehnologiju

Kina i dalje nastavlja da dostavlja Rusiji kritičnu tehnologiju i delove koji mogu da se iskoriste kako u civilne svrhe tako i u vojne.

Kineske odbrambene firme isporučuju Rusiji komponente pogodne za vojnu upotrebu, objavio je u subotu Volstrit džurnal. Uprkos ponovljenim pokušajima Vašingtona da zatvori protok takvih komponenti kroz Tursku i UAE, desetine hiljada pošiljki su uspešno završene, navodi se u izveštaju.

Pozivajući se na podatke ruske carine koje je navodno dobio C4ADS, istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu, list navodi da je izvršeno 84.000 pošiljki otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini prošlog februara. Oni navodno uključuju komponente „dvostruke upotrebe“ – predmete pogodne za vojnu ili civilnu upotrebu – poput navigacionih računara, poluprovodnika, delova aviona i opreme za ometanje komunikacija.

SAD su u više navrata zahtevale da Kina poštuje sankcije Rusiji i njenoj odbrambenoj industriji i sankcionisale su neke kineske firme koje su optužene za kršenje ovih ograničenja. Peking negira da je prekršio sankcije, a portparol njegovog ministarstva spoljnih poslova rekao je za Vol strit džornal da su optužbe „čisto spekulativne i namerno rasplamsane“.

Dok su evropski saveznici Vašingtona prekinuli svoje veze sa Rusijom često na štetu sopstvenih ekonomija, američki partneri na drugim mestima su bili manje entuzijastični. U izveštaju se tvrdi da su mnoge komponente koje je Kina isporučila došle preko Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata u Rusiju, jer su to zemlje koje su odbile da sankcionišu Rusiju.

Najviši zvaničnik Ministarstva finansija SAD za sankcije posetio je ove nedelje obe zemlje, gde je izvršio pritisak na lokalna preduzeća da prekinu svoje veze sa ruskim entitetima, preteći im da će izgubiti pristup zapadnim tržištima.

Državni sekretar Antoni Blinken trebalo je da pokrene pitanje navodnog izbegavanja sankcija Kine tokom ove nedelje na putovanju u Peking, pre nego što je putovanje otkazano zbog kontroverze oko pojave navodnog kineskog „balona za nadzor“ nad SAD u sredu.

Kina ne vidi svoj strateški interes u izbegavanju da isporuči Rusiji ključnu tehnologiju, jer od Rusije dobija energente i od njih značajno profitira od kada se zatvorilo Zapadno tržište.

Sa odnosima između Vašingtona i Pekinga na istorijskom niskom nivou, Kina i Rusija su nastavile da jačaju svoje partnerstvo, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Ma Zhaoku posle posete Moskvi ranije ove nedelje. SAD su, u međuvremenu, odgovorile dodatnim sankcijama, stavljajući u sredu na crnu listu skoro dvadesetak pojedinaca i entiteta zbog navodnog pomaganja Rusiji da nabavi vojnu tehnologiju.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT