Kina najavljuje nove vojne vežbe oko Tajvana

Kineska vojska najavila je nove vojne vežbe u ponedeljak u morima i vazdušnom prostoru oko Tajvana, dan nakon zakazanog završetka svojih najvećih vežbi ikada u znak protesta protiv prošlonedeljne posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju.

Kineska Istočna komanda saopštila je da će sprovesti zajedničke vežbe fokusirane na operacije protiv podmornica i morske napade, potvrđujući strahovanja nekih bezbednosnih analitičara i diplomata da će Peking nastaviti da vrši pritisak na odbranu Tajvana.

Pelosijeva poseta Tajvanu prošle nedelje razbesnela je Kinu, koja ovo ostrvo smatra svojim sopstvenim i odgovorila je po prvi put probnim lansiranjem balističkih projektila iznad Tajpeja, kao i odbacivanjem nekih linija dijaloga sa Vašingtonom.

Trajanje i precizna lokacija najnovijih vežbi još nisu poznate, ali Tajvan je već ublažio ograničenja letova u blizini šest ranijih kineskih vežbi koje okružuju ostrvo.

Osim ispaljivanja 11 balističkih projektila kratkog dometa tokom četiri ranija dana vežbi, kineski ratni brodovi, borbeni avioni i dronovi su opsežno manevrisali oko ostrva.

Neposredno pre nego što su te vežbe završene u nedelju, po 10 ratnih brodova iz Kine i Tajvana manevrisalo je u neposrednoj blizini nezvanične srednje linije Tajvanskog moreuza, kaže osoba upoznata sa situacijom koja je uključena u bezbednosno planiranje.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da su kineski vojni brodovi, avioni i dronovi simulirali napade na ostrvo i njegovu mornaricu. Rečeno je da je poslalo avione i brodove da reaguju „na odgovarajući način“.

Kinesko ministarstvo odbrane je u međuvremenu nastavilo sa svojim diplomatskim pritiskom na Sjedinjene Države, braneći odlaganje vojnih pregovora u znak protesta zbog Pelosijeve posete.

Trenutnu napetu situaciju u Tajvanskom moreuzu u potpunosti je isprovocirala i stvorila američka strana na sopstvenu inicijativu, a američka strana mora da snosi punu odgovornost i ozbiljne posledice za to – rekao je portparol ministarstva odbrane Vu Ćian u onlajn objavi.

Suština se ne može prekinuti, a komunikacija zahteva iskrenost – rekao je Vu.

Kina je u petak otkazala zvanične razgovore koji su uključivali komande na nivou pozorišta, koordinaciju odbrambene politike i vojne pomorske konsultacije, pošto je Pelosi napustila region.

Zvaničnici Pentagona, Stejt departmenta i Bele kuće osudili su ovaj potez, opisujući ga kao neodgovornu preteranu reakciju.

Prema bezbednosnim analitičarima i diplomatama, Kina prekida neke od svojih nekoliko komunikacionih veza sa vojskom SAD povećava rizik od slučajne eskalacije oko Tajvana u kritičnom trenutku.

Jedan američki zvaničnik je primetio da kineski zvaničnici nisu odgovorili na pozive visokih zvaničnika Pentagona usred tenzija prošle nedelje, ali da to ne vide kao formalni prekid veza sa visokim ličnostima, kao što je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Upitan direktno o tim izveštajima, portparol ministarstva odbrane Vu je rekao: „Relevantne protivmere Kine su neophodno upozorenje na provokacije Sjedinjenih Država i Tajvana i legitimna odbrana nacionalnog suvereniteta i bezbednosti“.

Nove vojne vežbe Kineske armije unose sve veći nemir SAD-u.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji