Kina želi da trgovinu nafte preusmeri sa dolara na juan

Predsednik Si Đinping kaže da će njegova zemlja raditi na plaćanju goriva u juanima

Juan će biti prioritetna valuta za plaćanje nafte, umesto dosadašnjeg dolara, ističe kineski predsednik Si Đinping.

Kineski lider je istakao neophodnost tog poteza govoreći na kinesko-arapskom samitu čiji je domaćin ranije ove nedelje bila Saudijska Arabija. Si je održao odvojene razgovore sa šefovima država Persijskog zaliva na samitu koji je navodno okupio 30 lidera iz celog regiona.

Najveći svetski uvoznik sirove nafte, Kina, u novembru je povećala kupovinu nafte za 12 odsto na godišnjem nivou, što je rekord u poslednjih 10 meseci uprkos ozbiljnim ograničenjima vezanim za pandemiju. Kineske državne rafinerije pojačale su kupovinu američke sirove nafte, dok su zadržale visok uvoz ruske nafte pre evropskog embarga od 5. decembra i nametanja gornje granice cena nafte.

Kineske nezavisne rafinerije takođe su premestile rekordnu količinu iranske sirove nafte koja je prošla kao nafta poreklom iz Malezije, koja se obično koristi kao prelazna tačka za naftu poreklom iz Venecuele i Irana pogođenih sankcijama.

Saudijska Arabija je bila kineski snabdevač naftom broj jedan u prvih deset meseci 2022. godine, čineći 18 odsto ukupne kineske kupovine sirove nafte, sa uvozom od 73,54 miliona tona ili 1,77 miliona barela dnevno, pokazuju podaci kineske carine.

Veliko interesovanje velikih uvoznika nafte za juan i druge valute pojavilo se nakon sankcija bez presedana koje su Vašington i saveznici uveli protiv Rusije, jednog od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika nafte zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT