Kineski borbeni avion pao na stambene jedinice usmrtivši jednu osobu

Borbeni avion kineske avijacije srušio se na kuće tokom misije obuke u centralnoj Kini, pri čemu je jedna osoba poginula na zemlji, a dve su povređene, javili su državni mediji.

Izveštaji su bili neobični jer Kina generalno skriva vojne nesreće. Strane vlade su se nedavno žalile na bezobzirno letenje kineskih borbenih aviona za koje su rekli da su ugrozile posade njihovih sopstvenih vojnih osmatračkih aviona.

Vojni kanal državne televizije CCTV javio je da se avion J-7 srušio u četvrtak ujutro u blizini aerodroma u Sjanđangu u provinciji Hubej. Pilot se bezbedno katapultirao, ali su oštećene neke stambene zgrade, navodi se u izveštajima.

Pilot i povređeni su prebačeni u bolnicu, a uzrok nesreće se istražuje.

J-7 je stariji model, jednomotorni avion iz sovjetske ere MiG-21 iz 1950-ih i proizvodio se skoro 50 godina do okončanja proizvodnje 2013. godine.

Međutim, veliki broj njih ostaje u službi da bi se obezbedila regionalna zaštita vazduha.

Kina je takođe prodala izvoznu verziju, F-7, u više od deset zemalja, od kojih se sada mnogi i ne koriste.

Kineska industrija civilnog vazduhoplovstva bila je pod lupom poslednjih meseci nakon još uvek neobjašnjive nesreće putničkog aviona kompanije China Eastern Airlines 21. marta u kojoj su poginule sve 132 osobe u avionu.

A 12. maja, let Tibet Airlinesa sa 122 osobe u avionu je poleteo iz jugozapadnog grada Čongkinga kada je skrenuo sa piste i zapalio se.

Niko nije poginuo, ali je nekoliko putnika zadobilo lakše povrede.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AP