Koliko koštaju jaja za Vaskrs: Različite cene u marketima i na pijacama

Spremamo se za Vaskrs koji se proslavlja ove nedelje, ponuda jaja je šarenolika. Po akcijskim cenama jaja se kao što je slučaj bio i prethodnih godina, mogu pazariti u prodavnicama, dok su na zelenim tržnicama skuplja za nekoliko dinara.

Karton od deset komada u marketima košta od 129 do 149 dinara, dok za komad na pijacama kupci treba da izdvoje od 15 do 25 dinara.

Najjeftinija jaja na pijaci u Beogradu su najmanje veličine i koštaju 15 dinara po komadu, dok za nešto veća domaćice mogu da biraju.

Cene varijaju, pa tako, u zavisnosti od tezge, za jedno jaje kupci treba da izdvoje 16, 17, 18, 19 ili 20 dinara.

U ponudi su i bela jaja koja su po tradiciji nešto skuplja jer se lepše farbaju i koštaju 25 dinara.

S druge strane, u marketima su kartoni jaja nešto povoljniji, pa tako u jednom popularnom trgovinskom lancu paket od deset komada kupci mogu pazariti po akcijskoj ceni od 129 dinara, a u drugom za 139 ili 149 dinara u zavisnosti od klase.

Na rafovima marketa u ponudi su i druge klase jaja koje su nešto skuplje. I ovde cene variriraju, za jedan paket treba izdvojiti 199, 229 ili 259 dinara.

Trgovci sa pijaca kažu da je potražnja slaba

– Prethodnih dana nismo imali povećan broj kupaca, uglavnom dolaze verne mušterije – pričaju prodavci sa Bajlonijeve pijace. – LJudi pretežno kupuju u marketima jer oni imaju akcije pred Vaskrs. Poslednjih godina je generalno opala kupovina jaja na pijacama. Ranije su od nas naručivali kartone jaja pred praznik, a sada više ne.

Cene nalepnica

U bogatoj ponudi na pijačnim tezgama širom Srbije je i uskršnja dekoracija – boje, nalepnice, korpice… Cena jedne kesice za farbanje jaja u proseku košta deset dinara, dok pojedini prodavci nude i boje iz Rusije i Makedonije za 50 dinara po komadu. Za šarene nalepnice domaćice treba da izdvoje 50 dinara.

Ipak, najviše je onih koji za farbanje koriste lukovinu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Mediji