Koliko zarađuju Jutjuberi sa milionima pratilaca

Prelazak granice od 1 milion pretplatnika na YouTube-u je ogromna prekretnica i, u praktičnom smislu, često znači da kreator može da zarađuje puno radno vreme od platforme.

YouTube kreatori zarađuju novac na više načina, ali novac od reklama koje se prikazuju u njihovim video snimcima obično čini veliki deo njihovog prihoda.

Andrej Džik, finansijski Jutjuber sa 1,7 miliona pratilaca, zaradio je 1,6 miliona dolara prihoda od reklama za manje od tri godine, na primer.

Još jedna Jutjuberka, kreatorka životnog stila Tifani Ma, zarađuje do 11.500 dolara mesečno od reklama na svojim video snimcima.

Da bi počeli da zarađuju direktno sa YouTube-a, kreatori moraju imati najmanje 1.000 pretplatnika i 4.000 sati gledanja u prošloj godini.

Kada dostignu taj prag, mogu da se prijave za YouTube-ov partnerski program, koji im omogućava da počnu da unovčavaju svoje kanale putem oglasa, pretplata i članstva na kanalima. Za svakih 1000 pregleda oglasa, oglašivači plaćaju određenu cenu YouTube-u.

YouTube uzima 45% prihoda, a kreator dobija ostatak.

Dve ključne metrike za zaradu novca na YouTube-u su stopa cene za hiljadu prikaza, odnosno koliko novca oglašivači plaćaju YouTube-u za 1000 pregleda oglasa, i stopa RPM-a, koja predstavlja koliki prihod zarađuje kreator na svakih 1000 pregleda videa nakon što YouTube uzme svoj deo.

Neki predmeti, poput ličnih finansija i kriptovaluta, mogu povećati stopu oglasa kreatora privlačenjem unosnih oglašivača.

Prihod od reklama za kriptovalute je mnogo veći od bilo čega drugog u vezi sa finansijama, poput kreditnih kartica ili banaka.

Dok Tifanin sadržaj zarađuje manje novca, ona je usavršila strategiju da maksimalno uveća svoj profit.

Da bi zaista optimizovali svoju publiku, mislim da bi Jutjuberi definitivno trebalo da postave tri do četiri oglasa u video snimku – rekla je ona.

Mnogi od ovih kreatora zarađuju novac i van YouTube-a.

Graham Stefan, koji ima 3,4 miliona pretplatnika, pokrenuo je sopstveni brend kafe, na primer.

Ali novac koji se zaradi direktno sa YouTube-a čini ključni stub prihoda mnogih stvaralaca.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: Business Insider