Kremlj: Ciljevi operacije su jasno definisani

Kremlj se oglasio i poslao nedvosmislenu poruku. Glavni cilj specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini je zaštita Donjecke i Luganske Narodne Republike, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Sve u svemu, zaštita republika (DNR, LNR) je glavni cilj specijalne vojne operacije – rekao je Peskov.

Takođe, Kremlj navodi da pitanje o dodatnoj podršci republikama treba postaviti Ministarstvu odbrane.

Ranije je lider DNR Denis Pušilin izjavio da republika traži od Rusije „dodatne savezničke snage“. A sve zbog učestalih slučajeva granatiranja Donjecka od strane ukrajinskih trupa.

Prema njegovim rečima, Kijev je prešao sve granice, jer u novim napadima na Donjeck koristi zabranjene metode vođenja rata.

Pušilin je pozvao rukovodstvo preduzeća u Donjeckoj Narodnoj Republici da saradnike prebace na rad od kuće zbog pojačanih napada.

Narednih dana savetujemo građanima da ostanu na bezbednim mestima i da ne izlaze napolje – rekao je Pušilin i podsetio da je u protekla 24 sata vojska DNR onesposobila na desetine vatrenih položaja protivnika.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj „zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape.  Značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji