Lanset okrivio za ranu smrt rasizam i ksenofobiju

Lanset krivi za preuranjene smrti „rasizam“ i „ksenofobiju“

Nekada respektabilni medicinski časopis Lanset ponovo je duboko zaronio u budnu politiku, objavljujući čitav niz o „rasizmu, ksenofobiji, diskriminaciji i zdravlju“.

„Rasizam, ksenofobija i diskriminacija postoje u svakom modernom društvu i izazivaju bolest koja se može izbeći i preranu smrt među grupama koje su često već u nepovoljnom položaju“, tvrdi medij u svom najnovijem broju.

Serija članaka „ispituje kako su istorijski sistemi i strukture moći i ugnjetavanja, kao i diskriminatorske ideologije oblikovale politiku i praksu danas, te su osnovni uzroci rasnih zdravstvenih nejednakosti“, navodi časopis u svom rezimeu.

U ovoj najnovijoj manifestaciji Lansetovog ljubavnog zagrljaja političke korektnosti, on nastavlja svoju višegodišnju potragu da postane vodeći za LGBT aktivizam, lobiranje za abortus, pro-imigracionu agitaciju, anti-belu retoriku i ono što je bez izvinjenja nazvao „progresivna agenda“.

Jedan od članaka u izdanju od 9. decembra istražuje „kako su rasizam, ksenofobija, diskriminacija i strukture koje ih podržavaju štetne po zdravlje“.

„Fokusiramo se na ključne strukturne faktore razdvajanja i hijerarhijske moći koji prožimaju društvo i rezultiraju negativnim zdravstvenim posledicama koje vidimo“, navode autori, dok osuđuju „populističke lidere“ koji guraju „politiku mržnje“ i „eksploatišu rasizam, ksenofobiju i druge oblike diskriminacije radi podele i kontrole stanovništva.”

U članku se dalje osuđuje „strukturalni rasizam“ kao odrednica zdravlja, kao i „rasizam u životnoj sredini, pri čemu je veća verovatnoća da će manjine nego neminorizovane grupe biti izložene opasnostima po životnu sredinu zbog toga gde moraju da žive .”

Ovaj strukturalni rasizam je „ukorenjen u nasleđu kolonijalizma i eksploatacije“ i posebno pogađa migrantske grupe i starosedelačko stanovništvo, navodi se u članku.

U eseju se dalje izjavljuje da su „ideologije rasizma bile centralne za formiranje nacionalnih država i koncepta građanstva“.

„U Severnoj i Južnoj Americi, na primer, kolonijalizam doseljenika doveo je do genocida starosedelaca i krađe njihove zemlje“, kaže se. „Osnovni za proces kolonizacije je koncept rasnog kapitalizma. Rasni kapitalizam je eksploatatorski proces, tokom kojeg se ekonomska i društvena vrednost izvlači na osnovu rasnog identiteta osobe.”

Dok probuđeni progresivci mogu da uživaju u pretvaranju Lanseta u svoju stvar, medicinska zajednica može samo da oplakuje smrt važnog glasa za nauku koji je sada postao eho-komora za pogrešno rođenu političku ideologiju.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Independent