Liban uhapsio unuka Sadama Huseina

Libanske vlasti potvrdile su hapšenje unuka Sadama Huseina u vezi sa njegovom mogućom umešanošću u jedan od najvećih masakra koje je počinila džihadistička organizacija Islamska država, onaj koji je počinila 2014. godine na iračkoj vojnoj akademiji Kamp Spajher, u kojoj pogubljeno je više od hiljadu pitomaca i šitskih milicionera.

Hapšenje Abdulaha Jasera ​​Sabavija al-Hasana, unuka Sabavija Ibrahima al-Hasana, polubrata Sadama Huseina, konačno je objavila libanska Agencija za nacionalnu bezbednost u petak posle višenedeljnih neproverenih informacija o njegovom hapšenju.

Sabavi je uhapšen 13. juna u libanskom gradu Jbeil, na osnovu Interpolovog naloga za hapšenje zbog navodne povezanosti sa Islamskom državom i, konkretno, njegove moguće povezanosti sa masakrom u kampu Spajher.

Mi radimo u skladu sa međunarodnim pravom, pravosuđem i naredbama o razmeni i izručenju begunaca između naroda, posebno bratske zemlje kao što je Irak – rekao je šef agencije general Abas Ibrahim za irački kanal IMN TV .

Sabavi je potražio utočište u Libanu 2018. godine sa svojom porodicom, nakon što je živeo u Jemenu nakon pada Huseinovog režima.

Sada ostaje da se vidi da li će ga izručiti Iraku kako bi tamo bio istražen zbog njegovih navodnih veza sa Islamskom državom, prema optužnici koju je prikupio Naharnet.

Masakr u Kamp Spajheru dogodio se 12. juna 2014, kada je Islamska država ubila između 1.095 i 1.700 iračkih kadeta i šitskih milicajaca nakon što je upala u ovaj objekat u iračkoj provinciji Tikrit.

U vreme masakra u logoru je bilo između 5.000 i 10.000 nenaoružanih kadeta. Džihadisti su izdvojili šite i nemuslimane za pogubljenje.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji