Libija: Teške borbe na ulicama Tripolija

Noć sukoba između milicija u srcu stambene četvrti libijske prestonice Tripolija izazvala je u subotu strah od eskalacije nasilja u toj zemlji zahvaćenoj sukobima.

Intenzivne borbe koje su izbile kasno u petak između dve naoružane grupe koje podržavaju rivalske premijere ostavile su najmanje jednu mrtvu osobu i prouzrokovale značajnu materijalnu štetu, rekao je bezbednosni izvor za AFP.

Pucnjava i eksplozije odjeknule su širom Tripolija tokom borbi, koje je jedan stanovnik opisao kao možda „najteže“ viđene u gradu više od decenije.

Bilo je to najnovije nasilje koje je potreslo zemlju nakon neuspešnog prošlomesečnog pokušaje bivšeg ministra unutrašnjih poslova Fatija Bašage, koga je parlament izglasao za premijera, da preuzme vlast od privremenog premijera Abdulhamida Dbeibaha.

Na snimcima koje su emitovali libijski mediji vidi se kako civili, uključujući žene koje guraju decu u kolicima, beže na prometnim ulicama u naseljenom području nakon što su zahvaćeni unakrsnom paljbom.

Borbe su izbile u naselju Souk Talat i gde su se obračunavale dve milicije.  Al-Navasi, koji se smatra bliskim Bašagi, i pro-Dbeibah Aparat za podršku stabilnosti, jedna protiv druge, rekao je bezbednosni izvor.

Do toga je došlo usred tenzija nakon hapšenja boraca iz obe milicije, rekao je izvor, koji je želeo da ostane anoniman.

„Sukobi su prestali nakon posredovanja neutralne vojne snage (brigade 444), koja je rasporedila više svojih oklopnih vozila” u zoni borbi, dodao je on.

Na snimku objavljenom tokom noći vidi se kako Dbeibah naređuje pripadnicima snaga da intervenišu kako bi osigurali to područje i zaštitili civile.

Izvor je rekao da nije bilo civilnih žrtava, ali je naveo „materijalnu štetu“.

‘Kriminalne milicije’

Do subote, normalnost je uglavnom vraćena u ovo područje, ali je nasilje izazvalo ponovno ogorčenje među stanovnicima.

Ova situacija je neprihvatljiva i nepodnošljivo je da civili budu uhvaćeni u zasedi koja dovodi u opasnost njihove živote zbog obračuna kriminalnih milicija – rekla je 25-godišnja studentkinja Maha Mokhtar za AFP.

Šta su krive ove porodice koje su pobegle iz svojih domova? – dodala je.

Rida Said, drugi stanovnik, rekao je da je video borbe sa svog balkona, opisujući sukobe kao „možda najteže u našoj oblasti od 2011. godine“.

 Bilo je jasno da su nasumično pucali na civilna područja sa puno zgrada – rekao je 67-godišnjak.

„Uhvatila me je panika i plašila sam se za svoju decu, koja su izlazila sa prijateljima kao i svakog vikenda… ali na sreću vratila su se bezbedno.

 „Šokantno i sramotno“

Najnovija borba izazvala je međunarodnu osudu, uključujući Stefani Vilijams, specijalnog savetnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Libiju.

„Dosta je bilo! Pozivam na apsolutnu smirenost i zaštitu civila“, napisala je ona u subotu na Tviteru, uz izjavu u kojoj poziva strane na „maksimalnu uzdržanost“.

Izaslanik Evropske unije u Libiji Hoze Sabadel osudio je borbe kao „šokantne i sramne“.

 Iz oružja je pucano na park u kojem deca trče i igraju se. Javni prostori u Tripoliju pripadaju porodicama, a ne muškarcima sa oružjem – napisao je on na Tviteru.

Prošlog meseca, Bašaga je pokušao da preuzme vlast u Tripoliju, što je izazvalo sukobe pred zoru između naoružanih grupa koje ga podržavaju i onih koji podržavaju privremenog premijera Abdulhamida Dbeibaha.

Bila je to najnovija epizoda političke borbe koja je popunila vakum moći koji je ostao nakon svrgavanja dugogodišnjeg vladara Moamera Gadafija 2011. godine.

Dbeibah je imenovan u okviru problematičnog mirovnog procesa pod vodstvom UN-a početkom prošle godine da predvodi prelazak na izbore zakazane za decembar 2021. godine, ali je glasanje odloženo na neodređeno vreme.

U februaru je parlament imenovao Bašagu da preuzme dužnost, uz obrazloženje da je Dbeibahov mandat istekao.

Ali Dbeibah je insistirao da će prepustiti vlast samo izabranoj administraciji.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: AFP