Manastir Visoki Dečani: SPC prekida sve kontakte sa kosovskim vlastima

Manastir Visoki Dečani – Srpska pravoslavna crkva (SPC) odlučila je da prekine sve kontakte sa kosovskim vlastima zbog kršenja vladavine prava i verskih sloboda zajednice, kao i otvorene etničke i verske diskriminacije prema SPC.

„Zbog neviđenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda bez presedana protiv naše zajednice SPC na Kosovu je suspendovala kontakte sa kosovskim vlastima. Otvorena etnička i verska diskriminacija prema našoj crkvi nanosi štetu svim građanima Kosova“, navodi se u objavi.

Iz manastira Visoki Dečani dodaju da je SPC upozorila međunarodne predstavnike o neophodnosti posebnih mehanizama zaštite, u situaciji kada kosovska vlada otvoreno ne poštuje sudske odluke i potpisane sporazume koje garantuju EU i OEBS u specijalnim zaštićenim zonama verskog kulturnog nasleđa.

„U svom objavljenom izveštaju američkog Stejt departmenta o slobodi veroispovesti na Kosovu u 2021. godini SAD su kritikovale to što se ne sprovodi odluka kosovskog Ustavnog suda o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima“, napisali su iz manastira.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Mediji