mask-najavljuje-drasticnu-promenu-tviter-algoritma

Ilon Mask je najavio da će od 15. aprila samo verifikovani Tviter nalozi imati pravo da budu predstavljeni na vremenskoj liniji preporuka.

Tehnološki mogul objasnio je ovaj potez u objavi na Tviteru u ponedeljak, navodeći da je to „jedini realan način da se reši napredni AI bot koji preuzima vlast“.

Osim što više neće biti predstavljeni u fidovima „Za vas“ drugih korisnika, neprovereni nalozi, oni koji nisu platili mesečnu naknadu od 7 dolara da bi njihov nalog bio verifikovan plavom kvačicom, takođe će izgubiti mogućnost glasanja u anketama.

Mask je ponovo objasnio odluku ukazujući na rasprostranjenost botova na platformi.

Nejasno je, međutim, da li je Mask mislio samo na ankete koje su kreirali Tviter i on sam, pošto često procenjuje javno mnjenje o ključnim odlukama putem ovog alata ili na sve ankete na platformi.

Tviter je prošle nedelje najavio da će ukloniti verifikovani status nekih „nasleđenih“ naloga do 1. aprila, što znači da će samo oni koji plaćaju mesečnu pretplatu sada imati plavu kvačicu na svojim profilima.

Prema analitičarima Sensor Tower-a, Tviter trenutno ima procenjenu bazu korisnika koji plaćaju nešto više od 385.000 mobilnih pretplatnika širom sveta i na iOS-u i na Android-u.

Kritičari Maskove promene algoritma kažu da će to značajno ugroziti relevantnost vremenskog okvira preporuka, jer će u suštini sprečiti obične ljude da dođu do šire publike i prikazuju samo korisnike koji plaćaju, brendove i naloge zvaničnika.

U međuvremenu, Tviter se bavio curenjem izvornog koda, nakon što je nepoznati haker ili grupa ljudi objavila kod na GitHub, platformi za softversku saradnju. Tviter je podneo sudsku peticiju tražeći da identifikuje one koji su odgovorni za curenje, tvrdeći da bi kod, koji je u osnovi celokupni rad veb stranice, mogao da otkrije bezbednosne propuste.

Mask je kupio Tviter za 44 milijarde dolara krajem oktobra 2022.

Nakon što je sebe imenovao za generalnog direktora i obećao da će transformisati sajt u platformu za slobodu govora, milijarder je otpustio skoro tri četvrtine Tvitera radne snage, uklonio neke od njegovih spornijih cenzurnih politika i vratio broj zabranjenih naloga, uključujući i račun bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Međutim, on tek treba da učini kompaniju profitabilnom, pošto je njena vrednost opala za polovinu od preuzimanja, prema Wall Street Journal-u, uprkos smanjenju radne snage i primeni modela pretplate.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji