Mask želi da izgradi svoj grad u Teksasu

Izvori povezani s Ilonom Maskom i njegovim kompanijama navodno su kupovali hiljade hektara zemlje u Teksasu.

Zemlju su kupovali kao deo plana za osnivanje grada u kojem bi njegovi zaposleni mogli da žive i rade, navodi se u izveštaju Vol strit žurnala (WSJ) od četvrtka, prenosi Investitor.

Subjekti su, prema tim izvorima, kupili najmanje 3.500 hektara u blizini Ostina i u procesu su rada na uključivanju grada pod nazivom Snejlbruk (Snailbrook), što je očigledno referenca na maskotu Maskove firme za izradu tunela, Boring Company, navodi WSJ.

U izveštaju se navode okružni akti i druge zemljišne evidencije, kao i mejlovi od grada i okruga, interna komunikacija kompanije, evidencija o državnim dozvolama i razgovori s vlasnicima zemljišta i gradskim i županijskim zvaničnicima.

Tokom godina, tehnološke kompanije su nudile brojne pogodnosti u kampusu za zapošljavanje radnika i ponekad ih podsticale da rade duže. Izgradnjom vlastitog kompanijskog grada Mask bi taj pristup mogao podići na novi nivo.

Prema izveštaju, Mask želi da zaposleni u njegovim kompanijama Boring Co., Tesla i SpaceX — od kojih svi imaju velike proizvodne pogone u blizini Ostina — „mogu da žive u novim kućama s cenom ispod tržišne“. Napori Snejlbruka takođe uključuju planove za izgradnju više od 100 domova, kao i sadržaje za odmor i rekreaciju kao što su bazen i sportski prostor na otvorenom.

Mask je 2020. najavio da će premestiti Teslino sedište i njegovu ličnu rezidenciju iz Kalifornije u Teksas, otkrivajući vlastite frustracije zbog kalifornijskih ograničenja vezanih za koronavirus.

Prošle godine Tesla je otvorio novi proizvodni pogon Gigafactory u Ostinu. Maskovi SpaceX i Boring Co. takođe imaju pogone u Teksasu, a Boring Co. je navodno u razgovorima s vlastima Ostina o mogućnosti izgradnje tunela u gradu, prema februarskom izveštaju „Austin American Statesman“.

Podaci o imovini za okrug Bastrop, koji se nalazi u blizini Ostina, pokazuju da Boring Co. poseduje 11 parcela zemlje na jednoj adresi u blizini reke Kolorado gde su izgrađene mobilne kućice u poslednje tri godine, prema evidenciji koju je pregledao CNN. Teksaška komisija za kvalitet životne sredine treba da održi sastanak o planovima za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na istoj lokaciji.

Isti subjekat poseduje i niz parcela obližnje imovine koje se sastoje od komercijalnih i stambenih građevinskih parcela i pašnjaka i poljoprivrednog zemljišta, pokazuju javne evidencije. WSJ je objavio da je Maskov tim razgovarao o inkorporaciji grada u okrugu Bastrop. Iz okruga su za WSJ rekli da nisu primili zahtev za osnivanje, za koji je potreban određeni broj stanovnika, od Maska ili bilo kojeg od njegovih povezanih lica ili kompanija.

Tesla, SpaceX i Boring Co. nisu odmah odgovorili na zahtev za komentarom izveštaja.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/B92