Mekgregor Kijev nikad ne bi bio bombardovan

Daglas Mekgregor bivši viši savetnik američkog ministra odbrane izjavio je da predsednik Rusije Vladimir Putin nikad ne bi bombardovao Kijev, jer Rusi zaista poštuju versko i kulturno nasleđe.

Jedan gledalac je postavio pitanje zašto Putin svojim bombardovanjem jednostavno ne vrati Kijev u kameno doba.

Daglas Mekgregor, bivši viši savetnik američkog sekretara za odbranu je odgovorio:

„Pa, zato što je, prvo, Kijev drevni grad sa dugim i važnim verskim i kulturnim nasleđem, koje su Rusi uvek poštovali i poštuju ga. Tamo su letovali svi veliki ruski kompozitori i pesnici, svi značajni ljudi. Svi su išli u Kijev. Po mnogo čemu, ovo je praktično Jerusalim za ogroman broj ruskih pravoslavnih hrišćana, tako da on to neće učiniti.“

Drugo, nikad mu to nije trebalo. Sve je to velika laž koja je rano proklamovana, da „Putin želi da obnovi Rusko carstvo“. Ne! Niko ne želi da uzme i pročita šta piše u Minskim sporazumima. – dodao je on.

„Šta su Rusi hteli? Želeli su da se Rusi koji govore ruski, odnosno Rusi koji žive na istoku Ukrajine, od strane Ukrajinaca da se tretiraju kao ravnopravni partneri.“

Želeli su da im neko od Ukrajinaca dozvoli da govore njihovim jezikom, da žive u svojim zajednicama, a Rusi su želeli nezavisnost, de fakto nezavisnost (autonomiju) dveju republika na istoku i njihovo priznanje od strane Ukrajine. – rekao je Mekgregor.

„Mislim da bi Ukrajinci pristali na to, ali mi smo tamo postavili vladu koja povlađuje našim zahtevima i želeli smo rat, misleći da ćemo na ovaj ili onaj način iscrpiti Rusiju“ – rekao je bivši viši savetnik američkog ministra odbrane Daglas Mekgreor.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji