Ministar Milović predložio potpisivanje sporazuma o izručivanju

Ministar pravde u vladi Crne Gore, Andrej Milović, je na sastanku sa tzv. ambasadorkom lažne države Kosovo Arijanom Žerkom Hodžom, predložio potpisivanje bilateralnog sporazuma o izručenju između Crne Gore i tzv. Kosova, kao ključnog koraka ka unapređenju međusobne pravne saradnje.

Naglasio je da je dosadašnja saradnja bila dobra, izražavajući očekivanje da će u budućnosti postati još bolja, i doprinijeti regionalnoj stabilnosti.

Ambasadorka Hodža je, kako je saopštilo Ministarstvo pravde, pohvalila dosadašnju saradnju između Crne Gore i tzv. Kosova, ali je izrazila neslaganje zbog odluke prethodnog ministra pravde Marka Kovača da Crna Gora ne isporuči dva tražena lica pravosudnim organima lažne države.

Ona je podsjetila da je tzv. Kosovo prošle godine Crnoj Gori izručilo jedno lice, a da je trenutno u procesu razmaranja zahtjeva o izručenju još jednog, nakon završetka žalbenog procesa.

„Osim bilateralnog sporazuma o izručivanju koji je predložio ministar Milović, ambasadorka Hodža je predložila potpisivanje dva dodatna sporazuma između Crne Gore i Kosova, od kojih je prvi sporazum o uzajamnom izvršenju sudskih odluka, kao i sporazum o uzajamnoj pravnoj pomoći, kako bi se ojačala pravna saradnja između dve zemlje“, dodaje se.

Sastanak je zaključen dogovorom o daljim koracima u jačanju saradnje između Crne Gore i tzv. Kosova u oblasti pravosuđa.

Pročitajte još:

Pre mesec dana je Ministarstvo pravde u tehničkom mandatu, na čijem čelu je bio Marko Kovač odbilo da izruči Živka Vuksanovića organima lažne države.

Kovač je tada ocenio da u ovom slučaju može da se radi o „zloupotrebi prava u političke svrhe“, kao što je to slučaj sa Momčilom Vukotićem čije izručenje Kosovu je takođe ranije odbio.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/in4s.net