Moskva odgovorila na optužbe za špijuniranje Nemačke

Moskva je uzvratila na optužbe Nemačke za špijuniranje, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je u nedelju da je Berlin zaboravio na američku praksu prisluškivanja.

Ova primedba je bila odgovor na nedavno upozorenje nemačke ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer da bi Rusija mogla da prisluškuje vladine kancelarije u prestonici.

U intervjuu nemačkom listu Bild u subotu, Faeser je rekla da njeno ministarstvo „pazi na to koja obaveštajna sredstva ruska vlada koristi“.

Upravo je ova budnost, prema rečima zvaničnika, dovela do toga da Berlin protera 40 radnika ruske ambasade u aprilu. Faeser je tvrdio da su radili za ruske obaveštajne službe.

Moskva je žestoko negirala optužbe i odgovorila proterivanjem 40 nemačkih diplomata.

U Bildovom izveštaju se dalje citiraju neimenovani zvaničnici nemačke Savezne kancelarije za zaštitu ustava da su „naročito u osetljivim oblastima kao što je vladina četvrt u Berlinu, rizik od prisluškivanja i pretnja od neovlašćenog prikupljanja podataka stvarni i ne bi trebalo biti potcenjen.”

Nensi Fezer je zaboravila da doda da su nemačke zvaničnike uvek prisluškivali Amerikanci – rekla je Zaharova u postu na Telegramu.

Godine 2013. otkriveno je da je mobilni telefon tadašnje kancelarke Angele Merkel nadgledala NSA kao deo sistematskih operacija prisluškivanja širom sveta. Merkelova je rekla da je „špijuniranje prijatelja“ neprihvatljivo.

Prošlog maja, danska državna televizija DR izvestila je da je NSA bila u dosluhu sa danskom stranom obaveštajnom jedinicom kako bi špijunirala zvaničnike u nekoliko susednih zemalja, uključujući Nemačku, najmanje od 2012. do 2014. godine.

Prema otkriću zasnovanom na internoj istrazi Danske odbrambene obaveštajne službe iz 2015. godine, Merkelova zajedno sa tadašnjim ministrom spoljnih poslova Frankom-Valterom Štajnmajerom i bivšim opozicionim liderom Perom Štajnbrikom, bili među metama.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Mediji