Najviši zvaničnik SAD-a lično odobrio pretres Trampove kuće

Američki državni tužilac Merik Garland potvrdio je u četvrtak da su federalni agenti pretražili imanje bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi kako bi ispitali da li je nezakonito uklonio zapise iz Bele kuće dok je odlazio sa funkcije.

Garland, najviši državni zvaničnik za sprovođenje zakona, rekao je da je lično odobrio odluku o pretresu Trampove kuće.

On je rekao da je Ministarstvo pravde zatražilo od suda da otpečati nalog za pretres koji je podnet u okviru istrage zbog „značajnog javnog interesa“, nakon što je Tramp sam najavio pretres u izjavi u ponedeljak uveče

Pretres bez presedana u Trampovom odmaralištu Mar-a-Lago u Palm Biču označio je značajnu eskalaciju u jednoj od mnogih istraga sa kojima se suočava tokom svog vremena na funkciji i privatnog posla. Opširnije

Garlandovo Ministarstvo pravde suočilo se sa žestokim kritikama i pretnjama na internetu ove nedelje nakon pretresa. Trampove pristalice, kao i neki od njegovih kolega republikanaca u Vašingtonu, optužili su demokrate da naoružavaju saveznu birokratiju kako bi ciljali Trampa.

FBI je saopštio da je naoružana osoba pokušala da upadne u njenu kancelariju u Sinsinatiju u četvrtak rano u, kako je rekao, „kritičnom incidentu“. Lokalni organi za sprovođenje zakona rekli su da su policajci razmenjivali vatru sa osumnjičenim muškarcem koji je nosio pancir.

Najviši državni zvaničnik za sprovođenje zakona Garland, osudio je napade na zaposlene u FBI-u i Ministarstvu pravde. „Neću ćutke stajati po strani kada je njihov integritet nepravedno napadnut“, rekao je on.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji