Narko država 2.0 - Holandija

Predsednik holandskog policijskog sindikata Jan Struijs kaže da je Holandija postala „narko-država“ u kojoj kriminalci koji diluju drogu vode paralelnu ekonomiju koja je imala štetne posledice, uključujući veće cene stanova i legalne poslove koji se pretvaraju u paravan za pranje novca.

Holandiju nazivam narko-državom 2.0 jer droga upumpava toliko novca u legalnu ekonomiju da ona preuzima – rekao je Struijs za švedski emiter SVT.

To podriva demokratiju, ali i ekonomiju.

Štaviše, kriminalci prete ljudima, utičući na sve od lokalnih političara, preduzetnika, državnih službenika, novinara i advokata, navodi se u izveštaju.

SVT beleži slučaj veterana kriminalističkog novinara Petera R. de Vriesa, koji je prošle godine upucan na ulicama Amsterdama, i umro je nekoliko dana kasnije.

Novinar je savetovao svedoka na visokoprofilnom suđenju kriminalnoj bandi „Marengo”, zbog čega je vođa bande Riduan Tagi izručen Holandiji 2019.

Takođe je zabeležena smrt advokata Derka Virsuma, koji je ubijen 2019. dok je zastupao glavnog svedoka na suđenju.

Ukupno 17 ljudi iz marokanske (ili ‘Morco’) mafije optuženo je za šest ubistava i nekoliko pokušaja ubistava.

Holandski premijer Mark Rute je 2021. godine stavljen pod policijsku zaštitu kao odgovor na strahove od napada Morko mafije, koju France24 opisuje kao severnoafričku kriminalnu organizaciju povezanu sa trgovinom kokainom.

Grupa posluje iz Holandije i Belgije i kontroliše trećinu ukupnog prometa kokaina u Evropi.

Jedan sindikalni šef policije rekao je 2019. da Holandija postaje narko-država. Roman „Mokro mafija“ iz 2014. godine, čiji su koautori Marijn Schrijver i Vouter Laumans, skovao je taj termin i skrenuo pažnju javnosti na kriminalnu bandu, prepričavajući kako je grupa marokanskih kradljivaca nakita u Amsterdamu stvorila jednu od najmoćnijih kriminalnih organizacija u Evropi.

Nakon uspeha u Holandiji, knjiga je pretvorena u TV seriju.

Da li je vredno umirati? Da li želim da moja deca rastu bez oca? Da li želim da moja deca odrastaju u narko-državi? To su stvari o kojima razmišljam – novinar Jens Olde Kalter rekao SVT u vezi opasnosti.

Od kanabisa do kokaina

Osnovana 1990-ih, grupa se sastoji od desetina različitih klanova koji diluju kokain i sintetičke droge širom Evrope.

Njegovo ime potiče od holandske reči „Mocro“, koja se koristi za ljude marokanskog porekla koji žive u Belgiji ili Holandiji. Moto organizacije je „Vie praat, die gaat“ – „Ko priča, umire“.

Organizacija je počela krijumčarenjem hašiša iz Maroka u Evropu pre nego što je prerasla u jedan od najmoćnijih kartela za trgovinu kokainom u Holandiji, a zatim u Belgiji 2010-ih.

Počeli su 90-ih da prodaju smolu kanabisa. Oni poznaju ljude koji ga prodaju u (marokanskom) regionu Rif i postali su vešti u krijumčarenju. Onda su neki od njih prešli na kokain, koji je mnogo unosniji. Bili su u mogućnosti da ostvare direktne kontakte u oblastima u kojima se proizvodi, a zatim da se etabliraju kao glavni igrači u industriji, koja je ranije bila monopol pod kontrolom italijanskih mafijaških organizacija poput ‘Ndrangete – objasnio je David Veinberger, saradnik istraživač na Francuski institut za međunarodne i strateške poslove (IRIS) i stručnjak za ilegalnu trgovinu drogom.

Razvijajući direktne veze sa kolumbijskim i meksičkim kartelima, Mokro mafija prometuje kokain kroz luke Antverpen i Roterdam. Policijsko izvlačenje droge u lukama postalo je sve češće, a Europol sada smatra Belgiju i Holandiju glavnim centrom trgovine kokainom u Evropi.

Nedavno su zaplenjene desetine tona kokaina, što je ogromno. Da bismo vam dali ideju, godišnja potrošnja kokaina na francuskom tržištu u 2010. (najnoviji dostupni podaci) procenjuje se na 15 tona – rekao je Vajnberger.

Zastrašujući kralj grupe

Prema istraživanjima holandskih novinara, jedan čovek je bio na čelu ove gigantske operacije između 2015. i 2017. godine: Riduan Tagi, sin marokanskih imigranata, koji je stekao ime svojim izuzetno nasilnim metodama.

Tagi je uhapšen u Dubaiju 2019. godine i optužen je da je naručio atentate na devet osoba.

Suđenje mu je počelo u Amsterdamu u martu 2021. 43-godišnjak se trenutno nalazi u zatvoru visoke bezbednosti u Vutu u Holandiji. Mnogi od onih koji su svedočili na njegovom suđenju tražili su anonimnost, plašeći se odmazde Mokro mafije.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji