NATO uznemiren prisustvom ruske ratne flote u Jadranu

Prisustvo ruske ratne flote u Jadranskom moru uznemirilo je NATO.

Mediteranske zemlje će morati da se naviknu na sve češće prisustvo ruske ratne flote u Sredozemnom moru. Kao i na njihova nadmetanja sa mornaricama članica Severnoatlantskog pakta, kaže admiral Đuzepe Kavo Dragone (65), načelnik italijanskog Vrhovnog štaba odbrane.

Ruski ratni brodovi su plovili duž italijanske obale sve do Ankone.

Dragone kaže da je admiral Aurelio De Karolis, čim su ruski ratni brodovi ušli u Jadransko more, mobilisao najbliže jedinice.

Fregata Bergamini pratila je ruski razarač „Admiral Tributs“, a fregata „Marćelja“ krstaricu „​​Varjag“. Stalno su ih nadletali mornarički avioni P72, pa je stigla i fregata „Libećo“.

Postsovjetska Rusija držala je u Mediteranu, kaže Dragone, sve do 2015. godine samo jedan ratni brod.

Zatim su uz znatna ulaganja obnovili sirijsku luku Tartus, u kojoj su od 2017. dobili koncesiju na pola veka, pretvarajući je u važnu bazu. Prošle godine u Mediteranu bilo je desetak jedinica. Kretale su se južno od Kipra, gde su ležišta nafte i gasa, i naravno gde su bile vežbe NATO. Sada, s obzirom na ukrajinsku krizu, imaju moćnu postavu, sa čak dvadeset brodova – kaže admiral.

On ističe da je Putin 31. jula „potpisao dokument u kojem Mediteran naziva strateškim područjem“.

Biće veoma nasrtljivi na Bliskom istoku i u Africi, gde žele da stvore bazu u Sudanu. Pokušaće ponovo da se pokrenu u Egiptu, Libiji i Alžiru. Ruska pozornost više nije samo na istočnom Mediteranu, već i u središnjem. Zbog toga, nakon događaja u Jadranu, naredio sam promenu naše pomorske sigurnosne postave. Operacija „Sigurno more“ sada je postala „Sigurni Mediteran“ a naše patroliranje se proširilo ne samo na zone najbliže Italiji: to je jedini način da se kontroliše situacija – kaže admiral.

Na Mediteranu su, prema njegovim rečima, „izvori snabdevanja Moskve, jer je severna Afrika područje koje Rusi žele.“

Dragone ima iskustva još iz hladnog rata i tvrdi da je sada situacija napetija.

Na Sredozemlju je stalno nadmetanje. Nema više stare ideje mira. Prelazi se sa nadmetanja u krizu, koja preti prerastanjem u sukob – kaže on.

Admiral je podsetio da su se u aprilu dve ruske podmornice približile NATO floti u Jonskom moru.

Za ruske poteze na Jadranu kaže da je to „prilično rutinska aktivnost“.

Rusi su patrolirali, „ispipavali“ postavu američke flote i procenjivali kako reaguje. Bio je tu špijunski brod „Vasilij Tatiščev“, zadužen za analizu radarskih frekvencija. Pratili smo ih i proučavali njihove poteze. To su situacije u kojima nije jasno ko koga uhodi.“Držimo se podalje kako bismo ispitali radarske emisije, ali često smo stizali i na nekoliko stotina metara. Poslali smo i podmornicu Longobardo, koja je čuvala to područje. Opazivši da nije ocrtana sonarom, otišla je mnogo bliže. Fotografije snimljene periskopom pokazuju koliko je bila blizu ruskim jedinicama – rekao je on.

Ovo je samo jedan od odgovora Rusije na stalno prisustvo Alijanse na Baltiku i blizu ruskih granica.

Jedan od načina odvraćanja od konstantnih pritisaka koje NATO vrši na Rusiju je i uplovljavanje ruske flote u Sredozemno more.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji