Naučnici potvrdili - Vijagra bi se mogla koristiti za lečenje 5 teških bolesti

Vijagra (sildenafil citrat) je poznata po lečenju erektilne disfunkcije, ali naučnici kažu da može imati neke vrlo neočekivane pozitivne efekte.

Sada su istraživači otkrili da vijagra može pomoći u zaštiti srca od hemijski izazvanog stresa, sildenafil efikasno koči hemijsku stimulaciju srca.

Poznavanje više o efektima sildenafila na funkciju srca omogućiće sigurniju procenu njegove upotrebe kao tretmana za srčane probleme. Do sada se široko mislilo da lekovi poput sildenafila nemaju efekta na ljudsko srce i da je njihova jedina svrha vazodilatacija u penisu i plućima. Naši rezultati postavljaju teren za dalje studije neposrednih i dugoročnih efekata sildenafila na srce i njegove sposobnosti da modifikuje druge neurohormonske i stresne stimuluse, uključujući adrenalin i hipertenziju – tvrdi kardiolog Dejvid Kes.

Vijagra se pokazala efikasnom u opuštanju plućnih krvnih sudova, što snižava krvni pritisak u plućima. Lek takođe može pomoći ljudima sa idiopatskom plućnom fibrozom, gde ožiljci na plućima mogu dovesti do transplantacije pluća. Preko pet miliona širom sveta pati od ove razorne bolesti, a lekari se nadaju da će se ovaj lek pokazati kao efikasna terapija za plućnu fibrozu.

Studije na životinjama pokazale su da mala dnevna doza vijagre može pomoći u prevenciji kolorektalnog raka, tvrde naučnici. Davanje doze vijagre može smanjiti količinu tumora kod ovih životinja za polovinu.

Pokazalo se da vijagra pomaže u lečenju gojaznosti, kažu istraživači, podstičući naše telo da skladišti „dobru“ smeđu mast umesto „loše“ bele masti.

Pronalaženje novih pozitivnih efekata postojećih lekova, kao što je sildenafil, u masnom tkivu može pomoći da se premosti period dok se ne razviju novi lekovi protiv gojaznosti – kaže Kes.

Sve veći broj istraživanja pokazuje da bi vijagra mogla biti veoma efikasan tretman za Alchajmerovu bolest.

Otkriveno je da je upotreba sildenafila smanjila verovatnoću Alchajmerove bolesti kod osoba sa koronarnom bolešću, hipertenzijom i dijabetesom tipa 2, što su sve komorbiditeti koji su značajno povezani sa rizikom od bolesti, kao i kod onih bez.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji