Nemačka - Cene rastu širom Evrope nakon odluke zemalja EU da uvedu sankcije Rusiji

Cene namirnica ne rastu samo u Srbiji. I  Nemačka, najjača ekonomija u Evropi, takođe ima probleme sa naglim rastom cena prehrambenih proizvoda.

Sve je teže napuniti potrošačku korpu u zemlji u kojoj hleb trenutno košta 0.99 evra, odnosno 116 dinara.

Hleb je u Nemačkoj poskupeo za više od dvadeset dinara, pre svega nekoliko meseci koštao je 0,66 evra (81 dinar). Poskupelo je i brašno, koje sada košta 0,45 evra, odnosno 53 dinara. Prethodno, koštalo je 0,38 evra (45 dinara).

Ništa bolja situacija nije ni sa ostalim proizvodima, čija kupovina ne predstavlja luksuz.

Da bi ste napravili bilo koji obrok neophodno je i ulje, koje je definitivno najviše poskupelo – za 0.60 evra (70 dinara). To znači da ulje sada košta 1.79 evra (210 dinara), dok je ranije koštalo 1.19 evra (140 dinara).

Kada je reč o mesu, kilogram mlevenog goveđeg mesa košta skoro devet evra, odnosno 1.056 dinara. Kilogram bataka je nešto povoljniji – 2.79 evra (328 dinara).

Situacija nije bolja ni kada se radi o voću i povrću. Kilogram banana najlošijeg kvaliteta košta 1.09 evra (128 dinara), 500 grama oraha 2.29 evra (269 dinara), a 300 grama paprike 1.39 evra (163 dinara).

Jedina namirnica koja je zadržala svoju cenu je šećer – 0.78 evra, odnosno 92 dinara. Međutim problem je što ove namirnice nema dovoljno, što se vidi i na fotografijama koje su nam sagovornici poslali. Da stvar bude gora, nema ni onih namirnica koje su poskupele, kao što su ulje i brašno.

Nemcima nije jasno da li su sankcije uvedene njima ili Rusiji

Cela ova situacija, dovodi do toga da se Nemci sve više pitaju da li sankcije ima Nemačka ili Rusija!? Njegova potrošačka korpa, kako tvrdi sada košta 80 evra (9.399 dinara), a nekada je u prodavnici za istu količinu namirnica trošio 60 evra (7.049 dinara).

Nije skočila samo cena hrane. Naglo raste cena benzina i naftnih derivata. Oni sada pokušavaju da se prebace da korišćenje električnih automobila ili bicikala.

Sada su u nekim prodavnicama rafovi sa uljem i brašnom prazni. Čak i kada ga ima, svako može da kupi najviše po jednu flašu, ali ta flaša kosta pet evra i onda ljudi nalaze alternativu i kupuju maslinovo.

Međutim, Nemačka je pripremila i mere pomoći za svoje građane koji plaćaju porez na dohodak. Reč je o iznosu od 300 evra za predsojeću grejnu sezonu.

Benzin bi trebalo da bude jeftiniji za 30 centi po litru, a dizel za 14 centi. Svi koji primaju socijalnu pomoć dobijaju i jednokratnu isplatu od 100 evra.

Takođe i porodice dobijaju i jednokratni bonus od 100 evra po detetu pored dečijeg dodatka.

Rastu i cene stanova, kao i polovnih automobila. Međutim, Nemce najviše pogađa rast cena hrane. Količina hrane koja se prošle godine mogla kupiti za 200 evra, danas košta oko 350 evra.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji