nemacka-ulazi-u-jos-jednu-migrantsku-krizu

Predsednik Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu upozorio je da Nemačka „ulazi“ u još jednu migrantsku krizu jer se očekuje da će tokom zime iz Ukrajine pobeći još jedan talasa izbeglica.

Usred pada temperatura i kontinuiranih napada Rusije na energetsku infrastrukturu Ukrajine, Nemačka se suočava sa izgledima da stotine hiljada izbeglica traže sklonište unutar njenih granica.

Komentarišući rastuću krizu, šef najveće stranke u Evropskom parlamentu Manfred Veber rekao je da ne veruje da je njegova matična zemlja Nemačka spremna za još jedan veliki priliv Ukrajinaca, rekavši da vlada „kao mesečarka ulazi u novu migraciona kriza“.

„S obzirom na tekuće uništavanje energetske infrastrukture u Ukrajini, moramo se pripremiti da veliki broj Ukrajinaca ove zime dođe u EU, a mnogi od njih takođe u Nemačku, bojim se da ćemo doživeti dramatično iskustvo ove zime.“, rekao je predsednik EPP.

Veber je rekao da Nemačka treba da pokuša da ograniči mediteransku rutu kroz Italiju kako bi sprečila da ekonomski migranti iz šireg sveta dodatno zaguše sistem, rekavši da svako ko nema vizu, pasoš ili razuman zahtev za azil treba da bude vraćen nazad odmah.

Pored Ukrajinaca, povećan je i broj Avganistanaca koji putuju u Evropu.

Čak i pre očekivanog drugog talasa Ukrajinaca, Nemačka je primila oko milion takvih izbeglica od početka u februaru. Nivo ukrajinskih izbeglica koji je do sada stigao ove godine je na nivou vrhunca evropske migrantske krize 2015. godine, kada je odluka tadašnje kancelarke Angele Merkel da otvori nemačka vrata dovela do toga da je oko milion migranata iz Sirije i drugih zemalja preplavi zemlju.

Šef EPP nije sam u predviđanju daljeg porasta broja Ukrajinaca ove godine.

Savetnik CDU Frederik Pol napisao je ranije ovog meseca: „Očekujem desetine, ako ne i stotine hiljada više ukrajinskih žena i dece… već više migranata živi u mnogim zajednicama nego u godini izbegličke krize 2015-16.

Okružni odbornik iz Tiringije Martina Švajnsburg primetila je da su mnoga od istih mesta koja su bila teško pogođena tokom krize 2015. ponovo preplavljena, rekavši: „Naši kapaciteti su iscrpljeni. Leđa su nam uza zid.”

Raspoloženje u zemlji se već promenilo, a nedavno istraživanje je pokazalo da je 53 odsto javnosti zabrinuto zbog broja migranata koji dolaze u Nemačku, u poređenju sa samo 11 odsto u septembru prošle godine.

Nemačka se već dramatično promenila od prethodne migrantske krize, pri čemu je populacija migranata porasla za 4,4 miliona od kraja 2014. do juna 2022.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji