Nepoželjna ambasadorka EU u Nikaragvi

Ambasadorku Evropske unije (EU) u Nkaragvi proglasili „persona non grata“, rekao je diplomatski izvor.

Odluka vlade predsednika Danijela Ortege samo je poslednji pritisak na kažnjavanje onih koji ga kritikuju, posle posebno oštrog pritiska na nezavisne medije i razorenu političku opoziciju u poslednjih nekoliko godina.

Ambasadorka Evropske unije (EU) Betina Mušajt (persona non grata) više nije dobrodošla u Nikaragvu, rekao je diplomatski izvor koji je zatražio anonimnost.

Ni vladina pres služba ni ministarstvo spoljnih poslova nisu želeli da komentarišu ovu odluku.

Odluka da se prinudi Mušajd da napusti državu Centralne Amerike usledila je nakon izjave Evropske unije objavljene u Ujedinjenim nacijama prošle nedelje u kojoj je Ortega pozvan da „vrati demokratiju“.

Mušajt je „izbačena na vulgaran način“, napisao je na Tviteru bivši ambasador Organizacije američkih država (OAS) Arturo Mekfilds, koji je podneo ostavku na svoju funkciju u martu.

Nekoliko poslednjih meseci bilo je i drugih diplomatskih odbijanja.

Hugu Rodrigezu, kandidatu za ambasadora SAD u Nikaragvi, vlada je u junu uskratila njegovu funkciju.

U februaru je ambasador Vatikana u Managvi, Valdemar Stanislav Somertag, proglašen personom non grata i naređeno mu je da ode.

Protesti širom zemlje protiv Ortege izbili su 2018. godine, što je rezultiralo preko 300 smrtnih slučajeva, većinom od strane policije.

Tokom prošlogodišnjih predsedničkih izbora, Ortegini glavni politički protivnici su uhapšeni i izvršen je širok napad na neslaganje.

Ortega, 76, bivši marksistički pobunjenik koji je pomogao u rušenju desničarske diktature kasnih 1970-ih, vratio se na vlast 2007. i doplovio do četvrtog mandata na novembarskim izborima koji su naširoko osuđivani kao lažna.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Dnevni Puls/Mediji