Noam Čomski nazvao akcije Sjedinjenih Država u Ukrajini - Nezamislivom igrom

Američki filozof, istoričar i lingvista Noam Čomski nazvao je akcije SAD za podršku Kijevu i izgradnju koalicije zapadnih zemalja nezamislivom igrom.

Time, prema njegovim rečima, SAD pokušavaju da oslabe poziciju Rusije i oduzmu Moskvi mogućnost da diplomatskim putem rešava ukrajinsku krizu.

Ako pažljivo razmislite, to znači da Moskvu treba oslabiti više nego što je Versajski ugovor iz 1919. oslabio Nemačku. Oni moraju još ozbiljnije da potkopaju snage Rusije – kako ne bi mogla da pregovara, da se angažuje u diplomatiji – objasnio je Noam Čomski u intervjuu za meksički list El Universal.

Istakao je i nepravednost takvog odnosa prema ukrajinskom sukobu, podsećajući kako na američke metode nametanja sopstvenog poretka u Iraku, Siriji ili Libiji, tako i na to kako se u medijima predstavlja ono što se dešava u Ukrajini.

On je nazvao provokacijom pokušaje SAD da uvuku Ukrajinu u Severnoatlantski savez uprkos protestima Moskve.

Novinar Telegrafa Ričard Kemp izrazio je mišljenje da bi isporuka oružja Ukrajini mogla da bude obustavljena za tri meseca zbog nastupanja hladnog vremena i unutrašnjih problema zapadnih zemalja.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji