Novi Zeland: Stopa smrtnosti od kovida na rekordnom nivou

Novi Zeland je jedna od zemalja gde je procenat vakcinisanih najviši, sada ima rekordnu stopu smrtnosti od kovida dok se zemlja bori sa novim talasom soja Omicron koji posebno pogađa stariju populaciju.

Novi Zeland je potpuno vakcinisao 95% populacije u grupi 12+, dok je u grupi od 5 do 11 godina potpuno vakcinisanih 29%.

Broj smrtnosti od virusa dostigao je 151 za sedam dana do 16. jula, u poređenju sa 115 u najgoroj nedelji prethodnog talasa, u martu, prema podacima Ministarstva zdravlja Novi Zeland.

U poslednja 24 sata od kovida je umrlo 26 osoba, svi stariji od 60 godina, saopštilo je ministarstvo Novog Zelanda u petak.

Podvarijanta Omicron BA.5 pokreće trenutni talas na Novom Zelandu, koji ima 5,1 milion ljudi. U proteklih sedam dana bilo je 64.780 aktivnih slučajeva, iako vlasti kažu da mnoge infekcije nisu prijavljene.

Ova država je primenjivala neke od najmonstruoznijih zatvaranja ljudi na svetu, a sada iako joj je cela populacija vakcinisana opet se razmatraju neke mere.

Kako se navodi vlada ove države je odustala od politike nultog kovida nakon što je stanovništvo u velikoj meri vakcinisano.

Odeljenja hitne pomoći, opšte prakse i medicinski centri su pod pritiskom. Međutim, podaci Ministarstva zdravlja pokazuju da su nivoi hospitalizacije i dalje ispod onih koji su viđeni tokom martovskog vrhunca.

Vlada se opire pritiscima nekih lekara da ponovo uvedu ograničenja na javna okupljanja ili da nalože nošenje maski u školama.

Međutim, šefica Ministarstva obrazovanja Iona Holsted rekla je u četvrtak da je ministarstvo savetovalo školama da nametnu nošenje maski koliko god je to izvodljivo kada se deca vrate sa raspusta sledeće nedelje.

Razumemo da primena politike nošenja maski može biti izazov, ali tražimo da preduzmete mere da ojačate svoju politiku nošenja maski što je pre moguće – rekla je ona.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji