Novosađani nisu zainteresovani za Buster dozu

Strašne preporuke za zastrašene građane! Ko padne sam se ubio.

Novosađani su rešeni da izbegnu četvrtu – buster dozu, jer su se opekli na prve tri, videli su njenu „efikasnost“. Naročito je slab odziv na četvrtu – buster dozu vakcine, koja je, podsećaju lekari, najpre namenjena najstarijim sugrađanima i hroničnim bolesnicima.

Podestimo da u Srbiji na jednog zaposlenog imamo više od dva penzionera, a muka je što svi nisu imunizovani. Ukoliko se nešto desi najstarijima, država ima da propadne (kad bi se zezali).

Iako do proboja imuniteta dolazi i kod vakcinisanih i kod nevakcinisanih, vakcina, pre svega, navodno štiti od teških oblika bolest. Ovo mišljenje nije potkrepljeno empirijom i uvreženo je u klubu „stručnjaka“.

Zaštita je manja kada je reč o samom obolevanju, posebno od omikron varijante virusa korona, kaže za Radio Novi Sad epidemiolog Snežana Medić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Imunizacija je, uz primenu protivepidemijskih mera, i dalje glavna preporuka.

Dobro je dok je samo preporuka.

Četvrtu – buster dozu vakcine protiv virusa korona mogu da prime stariji od 18 godina, a primenjuje se 5 meseci od primanja treće doze, navodi doktorka, objašnjavajući kome je ona, pre svega, namenjena.

To su pre svega osobe oslabljenog imuniteta, ali i stariji od 60 godina. Takođe i zdravstveni radnici i osobe koje se bave uslužnim delatnostima koje dolaze u kontakt sa većim brojem ljudi.

Odziv na vakcinaciju najslabiji je među mladima, dok se najviše vakcinišu stariji sugrađani, koji su, kaže Medić, najugroženiji. Najveća je potražnja za Sinofarm i Fajzer vakcinom, koje su, uz sve ostale, dostupne u Domu zdravlja na Novom naselju – jedinom mestu na kom se građani mogu vakcinisati.

Izgleda da su Novosađani došli sebi jer su shvatili u šta su se uvalili. Imali su priliku da vide kako je vakcina i više nego efikasna.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji