Obama davno rekao: "On je sam po sebi rizik" VIDEO

Džo Bajden imao je nekoliko grešaka prilikom obraćanja javnosti, a o trenutnom predsedniku SAD imao je šta da kaže i Barak Obama.

Nakon što je nedavno u govoru o rusko-ukrajinskoj krizi, ničim izazvan izjavio da „Putin može da opkoli Kijev tenkovima, ali nikada neće osvojiti srca i duše iranskog naroda“, očigledno misleći na „ukrajinski narod“. nelogičnost u svom ponašanju postalo je predmet mnogih komentara, naravno jedni izražavaju zabrinutost, drugi ne kriju likovanje – u zavisnosti od toga koliko ga neko (ne) voli.

Društvenim mrežama proširio se snimak posete predsednika Džoa Bajdena Grinsborou, u američkoj državi Severna Karolina. Tu se, po završetku razgovora, Bajden okrenuo udesno i ispružio ruku kao da se sa nekim rukuje. Samo, „problem” je to što u tom trenutku niko nije bio blizu govornice.

Bajden je tada okrenuo leđa publici, ostao tako još nekoliko sekundi, zamišljen ili jednostavno izgubljen, a onda se udaljio sa podijuma…

Mnogi će se setiti da se Bajden pre oko pola godine obratio gradonačelnici Čikaga Lori Lajtfut (59) tokom govora o vakcinaciji privatnih poslodavaca u Sjedinjenim Državama.

Nije trebalo dugo da zbuni svetsku javnost zbog posete američkih trupa u Poljskoj, rekavši im da će videti hrabrost Ukrajinaca kada „odu tamo“, iako nije najavio aktivno učešće američkih trupa u odbrani Ukrajine od ruska invazija.

Početkom novembra prošle godine svi su pisali da je Džo Bajden pustio „dug i glasan “vetar“ tokom razgovora sa vojvotkinjom od Kornvola na Konferenciji UN o klimatskim promenama (COP26)…

On je podigao veliku buru i nakon što je, takođe tokom nedavnog boravka u Poljskoj, rekao da ruski predsednik Vladimir Putin „ne može da ostane na vlasti“. Međutim, sudeći po kasnijim izjavama članova američke administracije, verovatno se radilo o svojevrsnoj provokaciji upućenoj Kremlju, iako je PR Bele kuće, Bajdenova izjava, koja je, očekivano, izazvala burne reakcije Moskve, „ispeglala” njegovu sledeću postove danima.

Kako je Obama opisao Bajdena

A sve je to pre nekoliko godina objasnio bivši predsednik SAD Barak Obama. Naime, on je u svojoj biografiji „Obećana zemlja“ u izdanju zagrebačke Planetopije posvetio nekoliko rečenica opisu Bajdenovog stanja.

Nazivajući Bajdena – koji mu je bio potpredsednik – poštenim, iskrenim i lojalnim, Obama je istakao i njegovo veliko iskustvo u spoljnoj politici, ali i kako je voleo da bude u centru pažnje i nije uvek bio svestan njegove reči.“

„Kao dete je prebrodio teški oblik mucanja (što verovatno objašnjava njegovu sklonost ka rečima) i dve aneurizme mozga srednjih godina. U početku je bio uspešan u politici, ali je kasnije doživeo neke neprijatne poraze. 1972. godine, samo nekoliko nedelja nakon izabran je u Senat, supruga i ćerka su mu poginule u saobraćajnoj nesreći, a dva sina, Bo i Hanter, teško su povređeni… Podržala ga je porodica, ali i vedar duh. Tragedija i problemi su ostavili traga na njega, kako sam kasnije shvatio, ali zbog toga nije postao ogorčen ili ciničan“, napisao je Obama o Bajdenu u knjizi objavljenoj sredinom novembra 2020.

On je rekao i da je Bajden „sam po sebi rizik“, imajući u vidu „njegovu nedisciplinu pred mikrofonom“, jer bi to, napisao je Obama, „moglo da izazove nepotrebnu polemiku“.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

IzvorMediji