Palestinci svaki dan ginu u napadima izraelskih snaga bezbednosti na Zapadnoj obali

Svakodnevni napadi izraelskih snaga bezbednosti na Zapodnoj obali usmrte Palestince, u četvrtak  su ubili još jednu osobu u sukobima pred zoru u okupiranom gradu Nablusu, saopštili su palestinski lekari.

Izraelska vojska je rekla da je bio naoružan i pucao na vojnike, što su Palestinci negirali.

Svedoci su rekli da su sukobi izbili u napadima izraelskih snaga bezbednosti kada su stigle da čuvaju jevrejske vernike koji posećuju Josifov grob, jevrejsko svetilište koje je bilo žarište izraelsko-palestinskog sukoba.

Četiri Palestinca su ubijena, a jedan od njih, 18-godišnjak, je ubijen, saopštio je Palestinski Crveni polumesec. Najmanje 30 Palestinaca je ukupno ranjeno.

Kasnije tokom dana, u odvojenom događaju, izraelske snage bezbednosti izvršile su raciju u sedam nevladinih organizacija na Zapadnoj obali, zaplenivši kompjutere i opremu pre nego što su zatvorili ulaze, rekli su palestinski svedoci i zvaničnici.

Ovo je usledilo nakon odluke Izraela da te grupe označi kao terorističke organizacije, optužujući ih da usmeravaju donatorsku pomoć palestinskim militantima, što je potez koji je izazvao kritike Ujedinjenih nacija i organa za zaštitu ljudskih prava.

Devet država Evropske unije reklo je da će nastaviti rad sa grupama, navodeći nedostatak dokaza za izraelsku optužbu.

Izraelski ministar odbrane Beni Gantz ponovio je stav Izraela da su te organizacije radile na tajnom zadatku kako bi služile Narodnom frontu za oslobođenje Palestine (PFLP), koji je izveo smrtonosne napade na Izraelce i nalazi se na crnoj listi terorizma SAD i EU.

Oni takođe pomažu u prikupljanju sredstava za terorističku organizaciju putem raznih metoda koje uključuju falsifikovanje i prevaru – rekao je Gantz.

Husein Al-Šeik, visoki zvaničnik palestinskih vlasti, rekao je na Tviteru da je „upad na institucije civilnog rada… opasna eskalacija i pokušaj da se ućutka glas istine i pravde“.

Apelovaćemo na sva zvanična međunarodna tela i institucije za ljudska prava da odmah intervenišu kako bi osudili ovakvo ponašanje okupatora i izvršili pritisak na njih da ponovo otvore institucije i da budu u mogućnosti da slobodno vrše svoje aktivnosti – rekao je Šeik.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji