Papa bi mogao da bude kardinal sa Malte

U vatikanskim krugovima, spekuliše se da je papa Franja sve lošijeg zdravstvenog stanja. Na njegovo mesto mogao bi doći kardinal sa Malte. 

Kako papa Franja ima sve više zdravstvenih problema, vatikanski analitičari već uveliko kalkulišu ko bi mogao da bude njegov naslednik. Hronični artritis i problemi sa kolenom stvaraju papi sve veće teškoće, pa je u poslednje vreme viđen i u kolicima.

Ne tako davno imao je i komplikovanu operaciju na crevima, a kako papa ima 85 godina, vatikanski krugovi počeli su da bruje ko će ga zameniti.

Najčešće se spominje kardinal Mario Greha sa Malte, koji ima 65 godina i upravo ga je Franjo imenovao za kardinala. Jedan je od najglasnijih zagovornika „nove crkve“ za koju se zauzima i sam Franja, pa stalno govori da se moraju „otvarati novi putevi“.

U nekim pogledima je konzervativan, pa je po meri i onih koji u papi Franji vide „crvenog“ papu i vatikanolozi smatraju da bi bio idealan naslednik koji bi na izboru dobio glasove i konzervativaca i progresista.

Ima i onih koji misle da je došlo vreme da Katolička crkva prvi put u istoriji izabere i afričkog, crnog kardinala za papu, a za Franjine naslednike spominju se i italijanski kardinali iz uticajne rimske kurije.

Naime, Italijani su frustrirani što su trojica poslednjih papa bili Poljak, Nemac i Argentinac, i smatraju da je logično da Franjin naslednik bude neko iz njihovih redova.

Ali, sve je jači i uticaj kardinala koji nisu iz Italije, pa se među papine naslednike kao izgledni kandidati spominju mađarski kardinal Peter Erdo, Holanđanin Vim Eijk i Mark Oulet iz Kanade. Trenutno je 117 kardinala mlađih od 80 godina koji biraju papu.

Ima i onih koji tvrde da će se papa Franja, ako mu se pogorša zdravlje, sam povući kao što je uradio njegov prethodnik papa Benedikt Šesnaesti. Već sada je nakon Benedikta najstariji papa na dužnosti od 1903. godine.

Svi se slažu u jednom, da je Franjin pontifikat pri kraju. Iz njegovog kruga dolaze poruke da će usprkos bolesti i godinama „izdržati do kraja“, jer bi bilo krajnje neobično da u Vatikanu budu dvojica penzionisanih bivših papa. Ali, kada je o Franji reč, ništa nije neočekivano, jer je i do sada iznenađivao na svim poljima.

Papa je najavio da će u avgustu proglasiti 21 novog kardinala, među kojima i Roberta Mekelroja, njegovog najvećeg saveznika u Americi. Među novim kardinalima biće i Nigerijac Peter Ebere Okpaleke, a ostali dolaze iz Francuske, Brazila, Indije, Mongolije, Paragvaja, Timora i Italije.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Mediji