papa-skinuo-cin-svestenika-optuzenog-za-genocid

Papa Franjo proterao je sveštenika rođenog u Ruandi koji je skoro tri decenije radio kao sveštenik u severnoj Francuskoj, gde je pobegao nakon genocida u svojoj domovini.

Naredba nalaže svešteniku da „izbegava mesta gde je poznat njegov prethodni status“.

Papa je doneo odluku da ukloni sveštenika Vaklasa Munješjaku iz svešteničke države datirana je 23. marta i objavljena je u ponedeljak.

Zasnovan je na sveštenikovom priznanju da je 2010. dobio dete, izvestio je u četvrtak katolički list La Croix International.

Munješjaka „automatski gubi sva prava“ povezana sa njegovim rukopoloženjem i „isključen je iz vršenja svete službe“, navodi se u saopštenju koje kruži internetom koje je potpisao biskup eparhije Evrue.

Biskup Kristijan Nurišar rekao je da smena sveštenika nije „podložna nikakvoj žalbi“ i počinje sa „trenutnim dejstvom“.

Munješjaku, koji je bio poglavar parohije u eparhiji Evru, biskup je suspendovao u decembru 2021. nakon što je navodno priznao da je otac desetogodišnjeg dečaka „iz afere koju je imao u Žizoru“.

Pročitajte još:

Rukopoložen za sveštenika 1992. godine, Munješjaka je 1995. godine optužen za učešće u genocidu nad Tutsiima u Ruandi, uključujući silovanje žena i pogubljenja u njegovoj crkvi u Kigaliju.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 800.000 ljudi je masakrirano u genocidu, koji je trajao 100 dana između aprila i jula 1994.

Francuski sudovi oslobodili su Munješjaku krivične prijave u 20-godišnjem slučaju 2015. zbog nedostatka značajnih dokaza.

Munješjakino razrešenje „nije povezano“ sa optužbama za genocid i zasnovano je na zaključku istrage u vezi sa njegovom suspenzijom 2021. godine, pojasnile su biskupije, a prenosi La Croix.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji