Peking: Kina neće oklevati da započne rat zbog Tajvana

Peking „neće oklevati da započne rat“ ako Tajvan proglasi nezavisnost, upozorio je kineski ministar odbrane svog američkog kolegu u petak u prvim razgovorima dvojice licem u lice, rekli su zvaničnici.

 Ako se neko usudi da odvoji Tajvan od Kine, kineska vojska definitivno neće oklevati da započne rat bez obzira na cenu – rekao je ministar odbrane Vei Fenge tokom sastanka sa Lojdom Ostinom, citirao je Vu Ćjan.

Kineski ministar je takođe obećao da će Peking „razbiti u paramparčad svaku zaveru o ‘nezavisnosti Tajvana’ i odlučno podržati ujedinjenje domovine”, saopštilo je kinesko ministarstvo odbrane.

On je „naglasio da je Tajvan – kineski Tajvan. Korišćenje Tajvana za obuzdavanje Kine nikada neće prevladati“, saopštilo je ministarstvo.

Ostin je rekao svom kineskom kolegi tokom razgovora u Singapuru da Peking mora da se „uzdrži od daljih destabilizujućih akcija prema Tajvanu“, saopštilo je američko Ministarstvo odbrane.

Tajvan, samostalno, demokratsko ostrvo, živi pod stalnom pretnjom invazije Kine.

Peking gleda na ostrvo kao na svoju teritoriju i obećao je da će ga jednog dana zauzeti, ako bude bilo potrebno i silom.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AFP