pentagon-utrnuo-od-straha-upozorava-na-kineske-svemirske

Šef američke svemirske komande(SPACECOM) upozorio je na kontinuirani napredak Kine u svemiru koji ugrožava poziciju Vašingtona u ovom domenu.

General armije Džejms H. Dikinson rekao je u petak za Asia Pacific Media Hub da su akcije Pekinga najveći izazov sa kojim se agencija suočava i pozvao saveznike SAD da zauzmu „jedinstven stav“ po tom pitanju.

„Oni nastavljaju da grade i grade sposobnosti koje zaista, iskreno govoreći, predstavljaju rizik od većine naših sredstava u svemirskom domenu“, rekao je on novinarima putem video veze sa Havaja.

Dikinson je opisao napredak Kine u ovoj oblasti kao „zaista… napredak… u njihovim sposobnostima“.

Njegovi komentari su usledili manje od nedelju dana nakon što su se tri kineska astronauta uspešno vratila iz orbite prošle nedelje. Proveli su oko šest meseci na orbitalnoj stanici Tiangong u zemlji kao deo misije Šendžou-14.

Peking je u četvrtak takođe rekao da razmatra proširenje svoje orbitalne stanice, koja je dobila svoj poslednji treći modul tek prošlog meseca. Kina je počela da radi na sopstvenoj svemirskoj stanici još 2011. godine, kada joj je zabranjen pristup Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), a Vašington je zaustavio NASA-u da radi sa Pekingom.

Kina je uvek tvrdila da je njen svemirski program isključivo miran.

Međutim, prema nekim medijima, SAD i druge zapadne zemlje su uznemirene kineskim aktivnostima u ovoj oblasti, uključujući probno ispaljivanje protivsatelitskog projektila 2007. godine, kao i njihove nove svemirske tehnologije.

Prema Dikinsonu, takvi testovi i tehnologije bi mogli da zaguše prostor krhotinama.

General je takođe upozorio da Kina smatra da je svemir „veoma važan deo ne samo njihovog ekonomskog ili globalnog ekonomskog okruženja, već i vojnog okruženja“. Američka vojska „nastavlja da to veoma pažljivo prati dok nastavljaju da povećavaju sposobnosti“, dodao je šef SPACECOM-a.

Američka svemirska komanda, zajedno sa američkom indo-pacifičkom komandom, sada je fokusirana na izazov koji predstavlja Kina, rekao je Dikinson.

Dodao je da je „jedinstven stav saveznika i partnera kritičan“ u suprotstavljanju onome što je nazvao „prinudom i subverzijom“ koja navodno ugrožava „red zasnovan na pravilima“ u Indo-pacifičkom regionu i šire.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji