peru-u-politickom-haosu-predsednik-uhapsen

Peru se našao u sred političkog haosa, kongres ove južnoameričke zemlje opozvao je i svrgnuo predsednika Pedra Kastilja sa funkcije nakon što je pokušao da privremeno zatvori vladin zakonodavni ogranak i raspiše nove izbore.

Poslanici su u sredu krenuli sa suđenjem za opoziv, ignorišući Kastiljev dekret da suspenduje telo, i velikom većinom (101-6) glasali su za njegovo smenjivanje. Kongres je potom zakleo potpredsednicu Dinu Boluarte da zameni Kastilja, čime je postala prva žena predsednica Perua.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama se vidi da je Kastiljo u pritvoru policije, nevezan u policijskoj stanici u Limi, iako vlasti nisu razjasnile da li je priveden.

Oružane snage Perua i nacionalna policija objavile su ranije u sredu zajedničko saopštenje, odbacujući njegov pokušaj da zameni Kongres koji kontroliše opozicija „izuzetnom vladom za vanredne situacije“. Poslanici su prethodno dva puta pokušali da ga opozovu otkako je preuzeo dužnost u julu 2021.

„Došlo je do pokušaja puča koji nije naišao na odjek u institucijama, niti na ulici“, rekla je Boluarte, 60-godišnja pravnica koja je položila zakletvu kao predsednica do 2026. Ona je pozvala na političko primirje dok je ona formira novi kabinet sa predstavnicima više stranaka.

Ono što tražim je prostor, vreme da se spase zemlja.

Pre nego što su poslanici zbacili Kastilja, američka ambasadorka u Peru-u Liza Kena pozvala je predsednika da poništi svoju odluku o zatvaranju Kongresa. „Ohrabrujemo peruansku javnost da ostane mirna tokom ovog neizvesnog vremena“, rekla je ona. „Sjedinjene Države kategorički odbacuju svaki vanustavni akt predsednika Kastilja da spreči Kongres da ispuni svoj mandat.“

Kastiljo je postao poslednji u nizu peruanskih lidera koji su optuženi za korupciju.

Tužioci su protiv njega podneli ustavnu tužbu u oktobru, navodeći da je vodio „kriminalnu organizaciju“ koja je primala mito za vladine ugovore i blokiranje istraga. Kongres je prošle nedelje zahtevao od njega da odgovori na optužbe i optužio ga za „moralnu nesposobnost“.

Bivši učitelj je negirao optužbe i rekao da politički protivnici pokušavaju da podriju volju birača koji su ga izabrali.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji