Podzemni grad Derinkuju čuva tajne (Foto,Video)

Kapadokija u Turskoj krije neverovatan i mistični podzemni grad koji može da primi 20.000 stanovnika, ali ko ga je sagradio i zbog čega, ostaje misterija.

Duboko ispod turskog grada Derinkuju, postoji čitav svet koji doseže 85 metara pod zemljom. Pokrivajući ogromno područje i sa mrežom lavirinta tunela, Derinkuju je bio izgubljen za istoriju sve do 1963. godine kada je čovek slučajno otkrio tunel iza jednog od zidova svoje kuće.

Podzemni grad je zapravo dubok 18 spratova, sa bunarima, kapelama, štalama, školama i još mnogo toga, i kaže se da je mogao da primi do 20.000 ljudi.

Podzemni grad Derinkuju otkriven je slučajno 1960-ih.

Duboko u zemlji: „Zaboravljeni“ grad Derinkuju

Uklesan u meku vulkansku stenu ovog prelepog regiona, poznat kao tuf, u Kapadokiji u Turskoj, stvaranje ovog podzemnog grada bio je neverovatan podvig.

Kompleks je zapanjujući primer drevnog inženjeringa, zajedno sa ventilacionim oknima, bunarima, rezervoarima za vodu i širokom mrežom prolaza i tunela.

Veruje se da postoji više od 600 ulaza u grad, većinom skrivenih, u ogroman podzemni grad koji se prostire na 445 km2. Tu su štale, stanovi, zajedničke prostorije, kapele, grobnice, pa čak i prese za vino i ulje.

Prolazi su „osigurani“ kamenim vratima od 454 kg, koja su se mogla otvoriti samo iznutra.

Jedan od lavirinta u podzemnom gradu Derinkuju.

U interesu dodatne bezbednosti, svaki nivo bi mogao biti izolovan od drugih, iako su svi nivoi mogli da pristupe jedan drugom.

Oni koji žive na donjim nivoima… uspeli su da prekinu dovod vode do gornjih i prizemnih nivoa, sprečavajući neprijateljima da otruju zalihe.

Tuneli su mogli biti blokirani iznutra okruglim kamenim vratima, a sami prolazi su bili uski da bi naterali sve osvajače da se postroje jedan po jedan.

Ono što najviše zapanjuje je da je ova ogromna mreža tunela i životnih prostora napuštena i zaboravljena.

Derinkuja je ponovo otkrivena tek 1963. godine, kada je lokalni čovek upotrebio čekić na svom zidu i suočio se licem u lice sa celim podzemnim svetom uklesanim u meku stenu.

Dodat je na Uneskovu listu svetske baštine kao lokalitet pod nazivom Nacionalni park Göreme i stene Kapadokije.

podzemni-grad-derinkuju-cuva-tajne
Ventilacioni bunar u podzemnom gradu Derinkuju u Turskoj.

Podzemni gradovi Kapadokije

Derinkuju nije jedini podzemni grad u Kapadokiji. U stvari, kaže se da je to samo jedno od preko 200 podzemnih sigurnih utočišta koja su otkrivena urezana u stenu vulkanskog pepela, uključujući Kajmakli kod Nevšehira i Mazi kod Urgupa.

Neki tvrde da bi stanovnici Derinkujua mogli da posete druge podzemne gradove preko ogromne mreže tunela.

Tek 2015. godine National Geographic je preneo o otkriću još jednog podzemnog grada ispod zamka na vrhu brda u Nevšehiru tokom izgradnje lokalnog stambenog projekta.

Konkurencija Derinkujuu po veličini, „izgleda da je lokacija bila veliki, samoodrživi kompleks sa vazdušnim šahtovima i kanalima za vodu“.

Početne ankete koje je sproveo Univerzitet Nevšehir su zaključile da je lokacija bila duboka 113 metara i da je pokrivala 460.000 kvadratnih metara, što ga čini većim od Derinkuju.

Ko je izgradio podzemni grad Derinkuju?

Poreklo i namena grada su donedavno bili nepoznati. Prema turskom odeljenju za kulturu, grad su pre 2.800 godina, u 8. veku pre nove ere, izgradili Indoevropski Frigijci.

Kasnije je proširen tokom vizantijske ere, verovatno od strane hrišćana za koje istoričari veruju da su ga koristili kao skrovište da bi izbegli progon.

Crkva koja postoji na najnižem spratu može potvrditi ovu teoriju.

Još u 20. veku, takođe je korišćen kao mesto za bekstvo od progona tokom Otomanskog carstva. Culture Trip objašnjava da je podzemni grad napušten od 1923. godine kada je turska vlada proterala hrišćane i da je ponovo otkriven tek 1960-ih.

Ali, postoje alternativne teorije.

Neki tvrde da su podzemni grad izgradili anatolski Hetiti u 15. veku pre nove ere kako bi pobegli od neprijatelja.

Drugi su pretpostavili da su podzemni gradovi stvoreni tokom događaja Mlađeg Drijasa pre oko 14.500 godina, kada se kometa raspala i poslala segmente koji su eksplodirali unutar Zemljine atmosfere, bacajući prašinu i čađ u atmosferu, zaklanjajući Sunce mesecima, uzrokujući pad temperature i uranjajući svet u ledeno doba. Ova teorija pretpostavlja da su ovi podzemni gradovi nastali u isto vreme kada i Göbekli Tepe samo 600 kilometara istočno od Derinkuje.

Ima i onih koji stvaranje i svrhu ovih podzemnih gradova vezuju za vanzemaljce.

Jedna takva teorija je da su grad izgradila vanzemaljska bića koja su kasnije napustila grad. Drugi spekuliše da su grad stvorili ljudi da bi se zaštitili od vazdušnih invazija vanzemaljskih bića.

 Samo jedna stvar je sigurno poznata. Oni su tamo. Neko ih je davno izgradio, možda i dalje u prošlost nego što savremeni arheolozi žele da priznaju. Mora da su prvobitni graditelji imali ubedljiv razlog da izvedu tako smeo podvig, ali su se onda izgubili u istoriji, a njihovo prisustvo potpuno zaboravljeno. I niko ne zna zašto. – Džim Vilis

Posetioci podzemnog grada Derinkuju u Turskoj.

Poseta podzemnom gradu Derinkuju

Drevni podzemni grad Derinkuju nalazi se samo 35 km južno od Geremea.

Dodat je na listu svetske baštine 1985. godine, a sada je glavna turistička destinacija.

Skriven ispod prašnjavih ulica Derinkujua, otvoren je svakog dana i može mu se pristupiti uz plaćanje ulaznice.

Ima malo znakova na putu, pa bi trebalo da ih posetite sa vodičem.

Osam gornjih spratova je otvoreno za javnost, ali važno je da ste u dobroj formi jer ćete se kretati gore-dole veoma strmim stepenicama i kroz uske tunele.

Ovo drevno mesto se ne preporučuje klaustrofobičima.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Ancient Origins