Poljska se sprema za "najgori mogući scenario" - Skloništa se proveravaju

Ruske snage izvele su danas najopsežnije vazdušne napade od početka rata, a mnogi Ukrajinci dan su proveli u skloništima.

Iako tvrdi da je bezbedna jer je članica NATO-a, Poljska je počela da proverava u kakvom su stanju njena skloništa.

Iako je Varšava, članica NATO-a, uveravala građane da im mesto u Alijansi garantuje bezbednost od ruskih napada, razvoj događaja u susednoj Ukrajini doveo je do toga da u fokusu bude priprema od eventualnih napada.

Imamo 62.000 skloništa širom zemlje. Vatrogasci proveravaju njihovo stanje, da li su opremljeni i da li su u dobrom stanju da bi mogli da budu korišćeni. Ako ne, preduzećemo korake kako bismo ih adaptirali – rekao je zamenik ministra policije za Polsat njuz.

Rekao je da Poljska nije pod pretnjom, ali da se priprema za najgori mogući scenario i zato proverava skloništa.

Ovo su rutinske aktivnosti. Već neko vreme planiramo ovakvu akciju – naveo je zamenik ministra.

Dva meseca trajaće ova akcija poljskih vatrogasaca.

Da podsetimo, Rusija je danas izvela opsežne vazdušne napade na više ukrajinskih gradova, a vlasti u Kijevu navode da je 11 civila stradalo, a više od 60 ljudi povređeno.

U Srbiji, inače, postoje 1.442 skloništa, od kojih skoro hiljadu u Beogradu. Najviše ih ima na teritoriji Novog Beograda, Voždovca i Rakovice. NJih održava i izdaje u zakup Javno preduzeće „Skloništa“. Trenutno je u mirnodopske svrhe izdato 305 skloništa, od kojih 168 na teritoriji 15 beogradskih opština. Najčešće se koriste kao magacini, teretane, arhive i igraonice.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji